economie cultuur politiek RSS

144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Negen op de tien ouderen op het Chinese platteland ziet zijn kinderen niet of nauwelijks. De traditie dat kinderen hun ouders op hun oude dag ondersteunen komt daarmee onder druk te staan.

Werk is te vinden in de grote stad en dan ook nog vaak in de industriële centra in het oosten van China. Dat begrijpen oudere Chinezen ook wel. Maar de urbanisatie van een hele generatie brengt wel problemen met zich mee in de dorpen die ze achterlaten.

In de afgelopen vijf decennia steeg de gemiddelde levensverwachting van 41 naar 73 jaar. In sommige dorpen leven alleen nog maar senioren en hun kleinkinderen die de ouders niet konden meenemen naar hun nieuwe woonplaats. Er leven naar schatting 160 miljoen ouderen op het Chinese platteland; negen op de tien zagen hun kinderen vertrekken naar de stad. Gezien het beperkte aantal vrije dagen van de meeste Chinezen, zien ze hun kinderen niet of nauwelijks.

 

Armoede en eenzaamheid

Veel van deze ouderen leven op de rand van armoede; ze hebben recht op een staatspensioentje van 2.300 yuan per jaar (275 euro). Soms krijgen ze financiële ondersteuning van hun kinderen in de stad. Soms bewerken ze een stukje grond om zelf groenten te verbouwen of helpen in de oogsttijd op het land om hun inkomen aan te vullen.

Een groot probleem is eenzaamheid, zeker voor de weduwen en weduwnaars. Ze zijn bijna de hele dag alleen, krijgen nauwelijks telefoon en ontvangen maar een of twee keer per jaar bezoek. Sommige ouderen weten niet eens of hun kind nog in leven is.

 

Zevenvoudige moord

Ook criminaliteit is een groeiend probleem. Ouderen op het platteland zijn een makkelijk slachtoffer, ook al is er vaak niet veel te halen. Uit een peiling in de provincie Shaanxi bleek dat 34 procent van de ouderen op het platteland in de afgelopen twee jaar een ongeluk had gehad of het slachtoffer is geworden van criminaliteit.

In Shangnan is de gemeente ertoe over gegaan een alarmsysteem te installeren. Ouderen in de problemen kunnen een alarm activeren waardoor een sirene afgaat en aan de gevel een zwaailicht begint te knipperen. In deze gemeente werden in april zeven senioren vermoord door een berover die het op ouderen had gemunt.

Chinese deskundigen wijzen op de teloorgang van traditionele waarden, zoals zorgen voor je ouders. Maar zolang de toekomst in de stad beter is dan op het platteland, zal de urbanisatie niet stoppen. En zullen de zwakkeren in de samenleving alleen achterblijven in hun dorp.

donderdag 23 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder