economie cultuur politiek RSS

Chinese agenten gaan Parijse politie assisteren

Deze zomer zullen acht tot tien Chinese agenten het politiekorps van Parijs versterken. Er is Frankrijk veel aan gelegen het de groeiende groep koopkrachtige Chinese toeristen naar de zin te maken.

Details moeten nog worden uitgewerkt, maar dat ze er komen is wel zeker. Bij de grote toeristische attracties van Parijs zullen deze zomer Franse en Chinese politieagenten gebroederlijk zij aan zij patrouilleren.

De Chinese agenten die in Frankrijk worden gedetacheerd zullen vloeiend Frans spreken. Zij kunnen tolken voor Chinese toeristen in de penarie. Maar ook worden ze geacht hun landgenoten preventieve tips te geven.

 

Frapper toujours

De maatregel volgt na negatieve publiciteit in de Chinese pers over de veiligheidssituatie in Parijs. Chinese toeristen hebben vaak grote sommen contant geld op zak, omdat Chinese creditcards in Europa niet worden geaccepteerd. Ook springen ze vaak zorgeloos met hun bezittingen om, omdat straatroof in hun thuisland vrijwel niet voorkomt.

Criminelen weten dat ook. Zakkenrollers en straatrovers lijken zich de afgelopen maanden speciaal op Chinezen te richten. De Franse overheid is bang dat deze situatie het inkomend toerisme uit China zal schaden.

 

Luxe-artikelen

Vorig jaar bezochten bijna een miljoen Chinese toeristen de Franse hoofdstad. Samen spendeerden ze naar schatting 600 miljoen euro. Ze geven in Parijs veel geld uit aan luxe-artikelen, zoals horloges, merkkleding en exclusieve accessoires. Daarmee kunnen ze in China hun nieuw verworven welvaart etaleren. Westerse merkartikelen zijn in China vaak duurder dan in Europa.

De Franse politie had al tolken in dienst die Chinees spreken om aangiftes te kunnen opnemen. Maar de politie verlegt de aandacht nu naar het voorkomen van diefstal.

donderdag 8 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Politie Parijs gaat aangifte in Chinees opnemen
Klaar voor 100 miljoen Chinese toeristen
Chinezen gratis naar het Louvre

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder