economie cultuur politiek RSS

China doet boekje open over ontwikkelingshulp

De Chinese overheid heeft in drie jaar tijd 89,34 miljard yuan (11 miljard euro) aan ontwikkelingshulp gegeven. Meer dan de helft daarvan gaat naar Afrikaanse landen.

In de periode 2010-2012 hebben 121 landen en internationale organisaties ontwikkelingshulp uit China ontvangen. De hulp is opgebouwd uit giften, rentevrije leningen, normale leningen en het kwijtschelden van leningen.

Dat staat in een witboek over de Chinese hulp, dat donderdag is gepubliceerd. Het rapport benadrukt dat de Chinese overheid geen politieke voorwaarden stelt en hulp niet gebruikt om invloed uit te oefenen op binnenlandse aangelegenheden van de ontvangende landen.

 

Armoedebstrijding

Wat opvalt is dat de Chinese hulp vooral terecht komt bij de armste landen ter wereld. Het leeuwendeel is gericht op praktische ontwikkeling voor de bevolking, zoals de bouw van scholen, ziekenhuizen, salarissen voor leraren of opleidingen voor ingenieurs. Onder de 580 projecten die door China zijn gesteund, zijn er 156 gericht op verbetering van de infrastructuur. Dertig landen ontvingen goederen of cash aan noodhulp bij natuurrampen; in totaal 1,5 miljard yuan (180 miljoen euro).

Het witboek richt zich alleen op ontwikkelingshulp. China investeert via aantrekkelijke leningen van staatsbanken een veelvoud in ontwikkelingslanden. Die leningen worden vaak in natura (grondstoffen en voedsel) over langere periodes terugbetaald.

 

64 jaar ontwikkelingshulp

Het is de tweede keer dat een witboek over de Chinese ontwikkelingshulp verschijnt. Het vorige witboek gaf vooral inzicht in de periode voor 2010.

Daaruit bleek dat China al een jaar na het uitroepen van de Volksrepubliek is begonnen met ontwikkelingshulp. Noord-Korea was in 1950 het eerste donorland. In zestig jaar is in totaal 256.29 miljard yuan (31 miljard euro) aan 161 landen en 30 internationale organisaties besteed.

 

Bescheiden of juist veel?

Volgens het rapport neemt de omvang van de Chinese ontwikkelingshulp ieder jaar toe.

In vergelijking met veel westerse landen is de Chinese hulp wellicht bescheiden. Nederland besteedt dit jaar 3,7 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Maar bedacht moet worden dat China in sommige opzichten zelf nog een ontwikkelingsland is dat met grote maatschappelijke problemen kampt.

 

Het witboek is hier te lezen.

donderdag 10 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China pakt (alsnog) uit met noodhulp aan Filipijnen
China dringt extreme armoede terug

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder