economie cultuur politiek RSS

Celstraf voor activist vanwege artikel Tiananmen

Celstraf voor activist vanwege artikel Tiananmen

Een rechtbank in Guangzhou heeft de Chinese activist Liu Shaoming tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot staatssubversiviteit. Liu werd gearresteerd nadat hij op een Amerikaanse website zijn herinneringen aan de Tiananmenopstand in 1989 publiceerde.

Liu is vooral bekend als pleitbezorger van de rechten van migrantarbeiders in de provincie Guangdong. Sommige mensen zullen hem herinneren als een van de hoofdfiguren in de documentaire We the Workers. Maar het zijn niet deze activiteiten die tot een veroordeling hebben geleid.

Aanklagers beschuldigden Liu in april 2016 van het verspreiden van geruchten en het belasteren van de staatsmacht en het socialisme op het internet. Zijn advocaten maakten vrijdag bekend dat rechters Liu tot 4,5 jaar celstraf hebben veroordeeld. Zij kondigden aan tegen het vonnis in beroep te zullen gaan.

 

Open zenuw

Liu werd op 30 mei 2015 gearresteerd, vijf dagen nadat hij op de Chineestalige, maar Amerikaanse website Boxun een artikel over zijn ervaringen tijdens de Tiananmenopstand had gedeeld. In juni 1989 besloot Liu, die toen fabrieksarbeider was, om naar Beijing te reizen om zich bij het studentenprotest aan te sluiten.

De demonstraties en het neerslaan ervan is nog steeds een open zenuw voor de Chinese regering. Voormalige protestleiders, advocaten en activisten zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen omdat ze de opstand wilden herdenken of openheid over de gebeurtenissen bepleitten.

vrijdag 7 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Arbeidsrechten-activist vast; twee spoorloos
Vijf vragen over 25 jaar Tiananmenplein
Voorwaardelijke celstraf voor Pu Zhiqiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder