economie cultuur politiek RSS

China plaatst raketsystemen in Zuidchinese-Zee

China plaatst raketsystemen in Zuidchinese-Zee

Het Chinese leger heeft in de afgelopen maand raketsystemen geplaatst op de Spratly-eilanden. Hoewel niet onverwacht, is dat een serieuze stap voorwaarts in de militaire opbouw in het omstreden gebied.

De plaatsing wordt donderdag gemeld door de nieuwszender CNBC op basis van anonieme bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten. Het zou gaan om raketten die op Fiery Cross, Subi en Mischief Rif zijn geplaatst. Dit zijn door China opgespoten en versterkte eilanden in de Zuidchinese-Zee.

CNBC meldt de plaatsing van YJ-12B kruisraketten, die schepen tot een afstand van 295 zeemijl kunnen raken (545 kilometer). En HQ-9B luchtdoelraketten, die tot op een afstand van 160 zeemijl (bijna 300 kilometer) hun werk doen. Eerder werd al de plaatsing van jamming apparatuur op de Spratly's gemeld die vijandelijk communicatie- en wapengeleidsystemen kan storen.

 

Hetzelfde liedje

China reageert doorgaans op berichten over militarisering in de Zuidchinese-Zee met dezelfde boodschap: de eilanden zijn van ons en we hebben het volste recht daar defensieve wapens te plaatsen. Toch is dat niet onomstreden. Ook Taiwan en Vietnam claimen de eilandengroep; Brunei, Maleisië en de Filipijnen delen daarvan. Zij hebben grote bezwaren tegen de militaire opbouw en vrezen dat zij door China uit de omliggende wateren zullen worden geweerd, ook als het om private activiteiten als visserij of boren naar olie of gas gaat.

China heeft de afgelopen jaren een aantal bestaande eilanden versterkt of zandbanken en riffen met zand opgespoten. Dit bood de mogelijkheid hier havens, versterkingen en landingsbanen aan te leggen. Ook op andere landmassa's heeft China raketsystemen geplaatst. Maar dit gebeurde nog niet eerder zo diep in de Zuidchinese-Zee.

UPDATE - De Vietnamese regering heeft woensdag zijn zorgen uitgesproken over de plaatsing van Chinese raketsystemen op de Spratly's. Het kabinet vroeg China als groot land in de regio zijn verantwoordelijkheid te nemen voor vrede en stabiliteit en de wapens weg te halen.

donderdag 3 mei 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China is nog niet uitgebouwd in Zuidchinese-Zee
Rusland en China oefenen in Zuidchinese-Zee
Vonnis vernietigt China's aanspraken Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder