economie cultuur politiek RSS

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes

Chinese bedrijven zijn er in geslaagd in een maand tijd de productie van mondmaskers te verhogen van 20 tot 110 miljoen per dag. Ook is de productie opgevoerd van andere zorgartikelen waarvan door de uitbraak van het Covid-19-virus een tekort was ontstaan.

Terwijl in een aanzienlijk deel van China van een complete lockdown sprake was en ook elders in het land veel niet-essentiële bedrijven waren gesloten, is in andere sectoren hard doorgewerkt. Dat blijkt uit cijfers die de nationale ontwikkelings en hervormingscommissie deze week naar buiten bracht.

In China waren er begin dit jaar ongeveer 4.000 bedrijven die zich met de productie van mondkapjes bezighouden. Samen produceerden ze afgelopen jaar 4,2 miljard stuks. Dat is zo'n beetje de helft van de wereldproductie. In de afgelopen maand zijn daar 3.000 nieuwkomers bijgekomen.

 

Van niets naar de grootste in twee weken

Dat gaat om echte start ups die een gat in de markt zien. Maar ook grote Chinese ondernemingen die in het explosieve vraagaanbod van zorgartikelen zijn gesprongen. Autofabrikanten BYD, SAIC en GAC horen daartoe. Maar ook electronicafabrikant Foxconn en zelfs staatsoliemaatschappij Sinopec.

BYD begon naar eigen zeggen eind januari met de productie. Het ontruimde in zijn fabriek in Shenzhen een clean room, waar normaal gesproken electronica in elkaar wordt geschroefd. Maakte 3.000 ingenieurs vrij die in twee weken een productielijn ontwierpen en bouwden. En op 13 maart maakte BYD bekend dat het met een productie van vijf miljoen mondmaskers per dag nu de grootste producent ter wereld is op dit gebied. En passant werd in zes dagen ook een productielijn voor zeepdispensers gebouwd.

 

Medische hulp

Direct na de uitbraak reguleerde de Chinese overheid de distributie van mondkapjes, om te zorgen dat de beschikbare capaciteit naar zorgverleners zou gaan. BYD heeft de productie zo snel doen stijgen, dat zij toestemming kregen weer direct aan de consument te leveren.

Nu de uitbraak van het virus in China zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt, stuurt de overheid medische hulp in de vorm van adviseurs en zorgartikelen naar andere landen die met tekorten hebben te kampen. Chinese multinationals en charitatieve organisaties doen daar aan mee. Ook Nederland ontving afgelopen week mondkapjes uit China.

vrijdag 20 maart 2020Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder