economie cultuur politiek RSS

Corona-kijktip: webinars over China

Corona-kijktip: webinars over China

Vanwege de Corona-pandemie is internationaal reizen vrijwel onmogelijk en gelden in veel landen beperkingen voor publieke bijeenkomsten. Slecht nieuws voor sprekers en organisatoren; maar het goede nieuws is dat je vanuit huis nu deel kunt nemen aan inhoudelijke sessies over de hele wereld.

Steeds meer kennisorganisaties organiseren zulke webinars - inhoudelijke bijeenkomsten online. Ook op het gebied van China is het aanbod groot. Het biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan sessies waar je anders niet zo snel naartoe gaat, bijvoorbeeld in Berlijn, Londen of Washington. En vragen te stellen aan deskundigen die je anders niet zo snel te spreken krijgt.

Vaak zijn webinars terug te kijken op een moment dat het jou schikt. Maar wie de sprekers vragen wil stellen moet uiteraard rechtstreeks inloggen en zich tevoren aanmelden. Zo heb ik donderdagochtend nog deelgenomen aan een webinar over de gevolgen van de veiligheidswet voor de toekomst van Hong Kong. Georganiseerd door China-denktank Merics in Berlijn en met spreker Michiel Haasbroek vanuit Hong Kong (zie afbeelding).

 

Ik nam aan dat iedereen wel van dit fenomeen weet. Maar ik hoor toch nog verbaasde reacties als ik vertel hoe groot het aanbod is van superinteressante webinars die je gratis kan volgen. Wie wil weten welke webinars worden georganiseerd moet daarvoor wel zelf initiatief ondernemen. Door regelmatig de agenda's van interessante organisaties te raadplegen, je te abonneren op hun nieuwsbrieven of deze clubs op social media te volgen.

In Nederland zijn het Leiden Asia Center van de Universiteit Leiden en het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael heel actief. Ook zakenplatform NCBC organiseert af en toe webinars. Internationaal is Merics aan te raden; Chatham House biedt een breed, maar interessant programma en ook bij het Azië-departement van de University of London SOAS vindt je een breed aanbod. Maar er zijn veel meer interessante aanbieders. Laat me vooral je geheimtip weten!

donderdag 11 juni 2020Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder