economie cultuur politiek RSS

Boekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Boekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Lang is in het westen verondersteld dat China vanzelf zou democratiseren, maar vooralsnog staat de eenpartijstaat als een huis. Toch moeten China’s leiders nadenken over politieke hervormingen, omdat de partij anders aan zijn eigen succes ten onder zal gaan, betogen Jean-Pierre Cabestan en Jiwei Ci in twee prikkelende boeken, die ik recenseerde voor China2025.

Eind oktober komt de top van de Communistische Partij China (CPC) bij elkaar voor het zogeheten plenum. Achter gesloten deuren wordt vergaderd over sociale en economische doelstellingen die later door het kabinet in concrete plannen worden omgezet. Naast het vijfjarenplan 2021-2025 zal ook een strategie voor de middellange termijn, Visie 2035, worden besproken.

De partij benadrukt dat het om een economische strategie gaat. Politieke hervormingen staan niet op de agenda en als ze al besproken worden zullen wij het niet horen. Toch zou de partijtop over de politieke toekomst van China moeten nadenken, stellen Jean-Pierre Cabestan en Jiwei Ci.

 

De volledige recensie vind je op het crowdblog China2025.

 

Direct meer lezen over de twee boeken of direct bestellen kan hier:

China Tomorrow – Democracy or Dictatorhip?, Jean-Pierre Cabestan, Rowman & Littlefield juli 2019, paperback €34,99, ook verkrijgbaar als e-book, ISBN 9781538129593.

 

Democracy in China, Jiwei Ci, Harvard University Press november 2019, hardcover €43,00, ook verkrijgbaar als e-book, ISBN 9780674238183.

vrijdag 23 oktober 2020


Gerelateerde onderwerpen:

Boekrecensie: China's Great wall of Debt
Boekrecensie: het daagt over het Oosten
Boekrecensie: Easternisation van Gideon Rachman

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder