economie cultuur politiek RSS

Handel met Afrika groeit naar 400 miljard

De Chinese handel met Afrika zal de komende jaren groeien tot 400 miljard dollar. Dat zegt de Chinese premier Li Keqiang bij het begin van zijn toer door vier Afrikaanse landen.

Premier Li is zondag in Ethiopië gearriveerd. Het is de eerste stop op een reis die hem de komende dagen ook naar Nigeria, Angola en Kenia zal brengen.

Hij is niet met lege handen gekomen. Tijdens zijn rondreis worden de handtekeningen gezet onder tenminste zestien grote contracten. Maandag maakte Li bekend dat de Chinese overheid tien miljard dollar extra aan leningen ter beschikking stelt voor Afrikaanse landen. 

 

Handelspotentieel

Het moet een prikkel geven aan de Sino-Afrikaanse handel, die -eerlijk gezegd- nog niet veel voorstelt in vergelijking met de handelsstromen met de VS en de EU. Van iedere 100 yuan die China in het buitenland investeert, worden er maar drie in Afrika besteed. En de handel met Afrika is maar goed voor 5 procent van de totale Chinese import en export.

China haalt momenteel vooral olie en grondstoffen uit Afrika. Dat levert Afrikaanse landen wel geld, maar weinig werk op. Tijdens de reis wordt dan ook de nadruk gelegd op andere sectoren, zoals de landbouw en industrie. Li zei maandag tijdens een rede voor de Afrikaanse Unie in Addis Abeba dat hij verwacht dat de wederzijdse handel de komende jaren kan groeien tot een waarde van 400 miljard euro in 2020.

 

Geen neo-kolonialisme

China doet er veel aan het beeld weg te nemen dat het Afrika in hoog tempo berooft van zijn bodemschatten. "Ik wil in alle oprechtheid onze Afrikaanse vrienden verzekeren dat China niet het koloniale pad wil volgen, zoals andere landen hebben gedaan. Ook zullen we de terugkeer van kolonialisme niet toestaan", zei Li in een interview met staatspersbureau Xinhua.

Daarvoor moeten wel wat oneffenheidjes worden gladgestreken. Of zoals Li zegt 'kinderziektes in de relatie'. Hij benadrukt dat China op basis van gelijkwaardigheid zaken wil doen in Afrika. Chinese bedrijven wordt vaak verweten dat ze lokale arbeiders uitbuiten en/of discrimineren. Er zijn regelmatig stakingen bij Chinese bedrijven die in Afrika actief zijn.

 

Li wordt tijdens de reis vergezeld van zijn vrouw Cheng Hong (foto).

maandag 5 mei 2014

Gerelateerde personen:

Li Keqiang
Cheng Hong

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen
'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder