economie cultuur politiek RSS
W
Wang Jing

Wang Jing

Wang Jing (1972) is een Chinese zakenman. Volgens Forbes staat hij met een vermogen van 6,4 miljard dollar 12e op de lijst van rijkste Chinezen. Wang dankt zijn kapitaal aan het bedrijf dat hij opbouwde en in 2013 verkocht: Beijing Xinwei Telecom.

Maar de meeste mensen leren hem kennen als hij in 2013 aankondigt dat hij een kanaal van de Atlantische naar de Stille Oceaan, dwars door Nicaragua, wil aanleggen. Hij krijgt de opdracht, hij krijgt financiers en in december 2014 moet de eerste spade de grond in.

Wang is een beetje een rare. Hij studeert traditionele Chinese medicijnkunde, begint een investeringsfonds, gaat een paar jaar naar Cambodja om daar eigenhandig naar goud te zoeken en begint dan een bedrijf in draadloze communicatietechniek. Dat blijkt een gouden greep, want China's mobiele telefonie begint op dat moment enorm te groeien.

Vraagtekens blijven er over Wang, omdat er weinig over hem bekend is. Vrijwel alles wat we van hem weten is door hem zelf verteld en is niet door andere bronnen te verifiëren. In Nicaragua maken ze zich geen zorgen over Wang, ondanks dat hij geen enkele ervaring heeft met infrastructurele projecten en 50 miljard dollar financiering moet zien te vinden. Daar gaan ze ervan uit dat Wang de steun heeft van de Chinese overheid.

Hu is Hu