economie cultuur politiek RSS
N
Ning Zetao

Ning Zetao

Ning Zetao (1993) is een Chinese zwemkampioen. Hij won in 2015 als eerste Aziaat een gouden medaille de 100 meter vrije slag (in een tijd van 47.84 seconden). Deze overwinning maakt hem erg populair in China; op sociale media loven vrouwelijke bewonderaars zijn atletische lichaam en vooral zijn sixpack. 'Waarom zou hij ooit nog een shirt aandoen?', vroeg iemand zich op Weibo af. Vanwege zijn bolle wangen wordt Ning ook wel liefkozend xiaobaozi genoemd (de naam van een gestoomd broodje).

Zijn zwemcarrière begint als zijn ouders hem op achtjarige leeftijd naar zwemles sturen, om de kleine Zetao van zijn angst voor water af te helpen. Een lokale coach ziet er wel wat in en neemt hem onder haar hoede. Drie jaar later zwemt hij wedstrijden voor het team van de provincie Henan.

Op 14-jarige leeftijd wordt hij geselecteerd voor het zwemteam van het Volksbevrijdingsleger. Tegenwoordig heeft Ning de rang van luitenant, maar geen zandhazerij voor hem; hij ligt alleen maar in het water.

Zijn zwemcarrière kent ook tegenslag. Problemen aan zijn rechterknie dwingen hem alleen nog korte afstanden te zwemmen. En in 2011 wordt hij door de internationale zwembond een jaar geschorst vanwege het gebruik van clenbuterol.

Hu is Hu