economie cultuur politiek RSS
L
Li Zhanshu

Li Zhanshu

Li Zhanshu (1950) is sinds augustus 2012 de directeur van het algemene kantoor van de communistische partij van China. Anders dan zijn voorgangers is hij ook benoemd tot lid van het politbureau, de groep van 25 partijleden die in feite China bestuurt. Alsof dat allemaal niet genoeg is, is hij ook de directeur van het bureau van de nationale veiligheidscommissie, die toeziet op China's binnenlandse veiligheid.

Een stapeling van functies zie je wel vaker in de Chinese politieke top, maar zoveel sleutelfuncties als Li heeft niemand. Hij is dan ook de belangrijkste adviseur en vertrouweling van president/partijleider/opperbevelhebber Xi Jinping. Ze kennen elkaar al sinds de jaren '80 en toen Xi president werd heeft hij hem naar Beijing gehaald.

Hoe belangrijk Li's rol is, werd goed duidelijk tijdens het staatsbezoek dat Xi in september 2015 aan de Verenigde Staten aflegde. Li was prominent aanwezig tijdens bijeenkomsten en diners, letterlijk en figuurlijk de rechterhand van Xi.

Hou deze man in de gaten als in 2017 de kaarten in de politieke top van China opnieuw worden geschud. Ondanks zijn gevorderde leeftijd, kan hij nog net een termijntje mee.

Hu is Hu