economie cultuur politiek RSS
L
Liu Yiqian

Liu Yiqian

Liu Yiqian (1963) is een Chinese zakenman en kunstverzamelaar. Hij is van eenvoudige komaf en begon zijn carrière met baantjes als tassenverkoper en taxichauffeur. Toen China begon te veranderen greep hij zijn kans. Hij maakte in de jaren '80 zijn fortuin op de aandelenbeurs en begon met de winst het vastgoedbedrijf Sunline. Nu is hij een van de rijkste Chinezen.

Liu werd bij het grote publiek bekend door de aankoop van kunst. Hij kocht in april 2014 voor 36 miljoen dollar op een veiling in Hong Kong een kopje uit de Ming-dynastie. Liu baarde vervolgens opzien door voor de camera's uit het 500-jaar oude kopje thee te drinken.

In november 2015 kocht hij op een veiling in New York een schilderij van Amedeo Mogliani voor 170,4 miljoen dollar. Daarmee is Liggend Naakt het één na duurste schilderij dat ooit is verkocht.

Minder bekend is de aankoop in maart 2015 van een 600 jaar oud Tibetaans tapijt. Met een prijs van 45 miljoen dollar is dit een van de duurste Chinese kunstschatten ooit. Zijn verzameling is te zien in zijn eigen Long museum in Shanghai.

Hu is Hu