economie cultuur politiek RSS
J
Papi Jiang

Papi Jiang

Papi Jiang (1987) is een Chinese internetbekendheid. Haar echte naam is Jiang Yilei. In augustus 2015 begon ze satirische video's op internet te plaatsen, waarin ze in een mengeling van Chinees en Engels de draak steekt met het alledaagse leven van Chinese jongeren. Die werden in China zo populair, dat ze in vier maanden tijd 290 miljoen keer werden bekeken.

Een groep investeerders betaalde in januari 2016 samen 12 miljoen yuan (1,8 miljoen euro) voor een aandeel van 12 procent in haar productiebedrijf, die feitelijk alleen uit haar eigen inbreng bestaat. Ook kreeg ze een vaste plek voor haar bijdragen in de populaire online show Logic Talk Show.

Maar na een paar weken greep het staatsbureau voor pers, film, radio en televisie in vanwege de vermeende vulgariteit van haar optredens. De censors eisten dat al haar video's worden verwijderd, vanwege het gebruik van scheldwoorden en beledigende taal. Papi beloofde dezelfde avond voortaan beter haar op woorden te letten en bestaande video's an te passen.

Bekijk een video van haar (met Engelse ondertiteling) op YouTube.

Hu is Hu