economie cultuur politiek RSS
X
Xia Jiantong

Xia Jiantong

Xia Jiantong (1976), die zich in het buitenland Tony Xia noemt, is de eigenaar van de Recon Group. Dit is een conglomeraat van bedrijven op het gebied van informatietechnologie, transport, infrastructuur, gezondheidszorg en voedselproductie. Recon bezit sinds 2015 een controlerend belang in een bedrijf dat aan de beurs van Shanghai is genoteerd: Lotus Health Group dat voedseladditieven produceert.

Xia's cv leest als een jongensboek. Hij zou al als vierjarige naar de basisschool zijn gegaan omdat hij zo graag wilde leren, hij behoorde tot de besten op de universiteit in Harvard en Oxford, de bedrijven die hij heeft opgericht waren allemaal succesvol en zijn voor honderden miljoenen verkocht.

In mei 2016 kwam hij internationaal in het nieuws doordat hij de Britse voetbalclub Aston Villa kocht voor 78 miljoen euro. Volgens eigen zeggen is hij een Villa-fan sinds hij tijdens zijn studie in Engeland een wedstrijd van de club bezocht.

Toen journalisten in de geschiedenis van deze succesvolle zakenman en multimiljonair doken, werd hij op enkele leugentjes betrapt. Zijn zakenimperium was kleiner dan hij deed voorkomen, hij had zijn cv opgeleukt met een baan als professor in de VS en de Lotus Health Group blijkt verliesgevend. Hoeveel hij heeft gevangen voor de verkoop van door hem opgerichte bedrijven is niet bekend, maar hij komt niet voor in de Hurun-lijst van China's rijken. Eén ding weten we in ieder geval zeker: hij is de eigenaar van Recon Group.

 

Hu is Hu