economie cultuur politiek RSS
A
Ai Weiwei

Ai Weiwei

Ai WeiWei (1957) is een Chinees conceptueel kunstenaar en politiek activist. Zoon van bekende kunstenaar Ai Qing. Het gezin Ai leed onder de diverse zuiveringen in de jaren '70. Na de filmacademie ging Ai naar New York (1981-1993), maar keerde terug vanwege de ziekte van zijn vader. In eigen land steeg zijn ster aan het firmament. Hij schreef drie boeken over kunst en kunstenaars in China en exposeerde eigen werk in binnen- en buitenland. Hoogtepunt was ongetwijfeld zijn artistieke inbreng bij het ontwerp van het Nationaal Stadion van Beijing (het Vogelnest) voor de Olympische Spelen in 2008.

Hij viel in ongenade bij de autoriteiten vanwege zijn kritiek op een bouwschandaal. Hij kreeg problemen met een bouwvergunning voor zijn atelier en werd uiteindelijk op basis van de belastingwet aangepakt. Hij stond enige tijd onder huisarrest en hem werd een spreekverbod opgelegd. In 2015 kreeg hij echter zijn paspoort terug en werd toegestaan China te verlaten. Hij woont en werkt nu een deel van het jaar in Berlijn. Er loopt nog een rechtszaak over de hoogte van de naheffing (1,7 miljoen euro) die hem door de belastingdienst is opgelegd.

In 2012 was in Museum De Pont in Tilburg een tentoonstelling te zien, gewijd aan zijn werk. In juni 2013 was in het Groninger Museum een door Ai samengestelde tentoonstelling te zien met werk van jonge Chinese kunstenaars. En in 2016 waren foto's die Ai nam van vluchtelingen te zien in het Amsterdamse fotomuseum Foam.

Hu is Hu