economie cultuur politiek RSS
Z
Zeng Fanzhi

Zeng Fanzhi

Zeng Fanzhi (1964) is een hedendaagse Chinese kunstenaar. Hij liet zich inspireren door expressionistische kunstenaars, maar ontwikkelde een geheel eigen stijl. Hij debuteerde met een serie grimmige schilderijen over het dagelijks leven in een ziekenhuis waar hij vlakbij woonde. Hier zien we voor het eerst de kenmerkende disproportioneel grote armen en handen van de door Zeng afgebeelde figuren.

Zijn grote doorbraak kwam in de jaren '90 met een serie schilderijen, waarbij de afgebeelde personen zich achter een masker bevinden. Dit is zijn succesvolste werk; Het Laatste Avondmaal wordt in oktober 2013 op een veiling voor 23,3 miljoen dollar verkocht.

Zijn artistieke ontwikkeling gaat echter verder in de 21ste eeuw met een serie portretten, waarvan het bekende zelfportret We n:2 en het spookachtige Mao-portret Tiananmen de bekendste zijn. Dan vernieuwt hij zich opnieuw en legt zich toe op het schilderen van landschappen (Dit land is zo rijk aan schoonheid 2). Zijn meest recente werk zijn grote doeken met uitvergrote details.

Hu is Hu