economie cultuur politiek RSS
M
Adili Maimaititure

Adili Maimaititure

Adili Maimaititure (1991) is een Chinese ondernemer uit Xinjiang. Samen met drie studiegenoten begon hij in 2012 zijn bedrijf Notencake Prins, dat cakes met rozijnen, amandelen, cashews en walnoten produceert. Alles naar het oude recept van Maimaittiures grootvader.

Het is een typisch voorbeeld van een Taobao-succes; een regionaal product dat dankzij internet in heel China verkoopt. De Oeigoerse cakes vallen in de smaak, het bedrijf zet dit jaar 100 miljoen yuan om (15 miljoen euro).

Maimaittiure verzet zich tegen vooroordelen over Oeigoeren onder Chinezen. In 2016 zorgde hij voor een controverse, toen hij op zijn Weibo-account moslims opriep geen zaken te doen met Alibaba's online reiswinkel, omdat die zijn naam Alitrip veranderde in feizhu (vliegend varken). En moslims beschouwen varkens als onrein. Geschrokken door de reacties trok Maimaititure zijn bericht alweer snel in en hij bood excuses aan. Maar de de stortvloed aan discriminerend commentaar en grappig bedoelde opmerkingen over moslims en de autonome regio Xinjiang bewezen dat hij nog veel werk heeft te verzetten.

Hu is Hu