economie cultuur politiek RSS
Z
Zhou Qunfei

Zhou Qunfei

Zhou Qunfei (1970) is een succesvolle onderneemster en China's rijkste vrouw. Een succesverhaal dat China's ontwikkeling weerspiegelt. Zhou is van eenvoudige komaf (moeder jong gestorven, vader gehandicapt door een bedrijfsongeval) en kan dus niet studeren, maar moet buffelen door rieten mandjes te vlechten.

Ze verhuist voor beter werk van de arme provincie Hunan naar Shenzhen. Met haar spaargeld begint ze (met hulp van vrijwel de hele familie) vanuit haar woonkamer in 1993 Lens Technology, dat glazen plaatjes voor horloges maakt.

De opkomst van de mobiele telefoon betekent een doorbraak voor het bedrijf. Niet alleen horloges, maar ook telefoons hebben voortaan een glazen scherm nodig. In 2001 krijgt ze de eerste opdracht van TCL, maar al snel volgen andere producenten. Nokia, HTC, Samsung, Apple; allemaal worden ze klant. En als met de komst van de smartphones de schermpjes groeien, groeit Lens Technology mee.

In 2015 is het tijd om te cashen en gaat Lens Technology naar de beurs.  Zhou haalt ruim een miljard dollar op. Maar ze heeft nog 88 procent van de aandelen, dus op papier is ze goed voor 10 miljard dollar.

Nog een leuk detail: Zhou trouwde in haar slechte tijd met haar toenmalige werkgever. Maar ze scheidde en trouwde in 2008 alsnog met de liefde van haar leven; een collega uit dezelfde fabriek.

Hu is Hu