economie cultuur politiek RSS
Z
Zhong Shanshan

Zhong Shanshan

Zhong Shanshan (1954) is een Chinese zakenman. Iedereen die weleens in China is geweest kent de rood-wit-groene flesjes water van Nongfu Spring, het bedrijf dat Zhong in 1996 oprichtte. Later richtte hij een tweede bedrijf op: Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

Zhong wordt wel de Eenzame Wolf genoemd, omdat hij zich afzijdig houdt van politiek, collega-zakenmannen en Chinese bekendheden. Maar hij haalde in september 2020 toch de krantenkoppen, omdat hij volgens Forbes dankzij succesvolle beursgangen van Nongfu (september) en Wantai (april) de Rijkste man van China was geworden. Het zakenblad schat zijn vermogen op 58,7 miljard dollar en dat plaatste hem op dat moment nog boven Jack Ma.

Fait divers: Zhong maakte zijn school nooit af. Vanwege de Culturele Revolutie stopten de lessen toen hij twaalf was. Hij had vervolgens verschillende baantjes, maar zijn talent bleek pas goed toen de ideologische wind in China draaide en hij ondernemer werd. Alhoewel zijn eerste bedrijf (een paddestoelenkwekerij) mislukte, werd Nongfu een hit.

Hu is Hu