economie cultuur politiek RSS
L
Liu Zhijun

Liu Zhijun

Liu Zhijun (1953) is een in ongenade gevallen politicus. De zoon van een boer die voortijdig zijn school afbrak voor een baantje bij de spoorwegen. Schopte het tot minister van spoorwegen (2003-2011). Dat was een machtige baan in China, want het ministerie heeft een gigantisch budget, 2 miljoen werknemers en is met een eigen politiekorps en zelfs eigen rechtbanken een staat in de staat. Mede om die reden is in maart 2013 besloten het ministerie in stukken op te knippen.

In februari 2011 werd hij uit zijn functie gezet, nadat de communistische partij een onderzoek tegen hem was gestart. Liu zou steekpenningen hebben ontvangen van de Beijing Boyou Investment Management Corporation en in ruil daarvoor het bedrijf hebben bevoordeeld. Liu werd geschorst als partijlid en in april 2013 werd bekendgemaakt dat hij zal worden vervolgd wegens machtsmisbruik en corruptie.

Mogelijk is hij onder het vergrootglas komen te liggen na het ongeluk met een hogesnelheidstrein in juli 2011, waarbij 40 mensen werden gedood en 172 gewond raakten. Het leidde tot een storm van kritiek op de nationale spoorwegmaatschappij, die onbetrouwbaar, slecht geleid en corrupt zou zijn. Ook zou men het niet zo nauw nemen met de veiligheid, bij de razendsnelle en peperdure aanleg van het netwerk.

 

Hu is Hu