economie cultuur politiek RSS
L
Liu Xiaobo

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo (1955-2017) was een dichter, maar genoot in het buitenland vooral bekendheid als mensenrechtenactivist. Hij kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, vanwege zijn lange, vreedzame inzet voor democratische hervorming in China. Hij kon die prijs niet zelf ophalen; omdat hij in 2009 tot een celstraf van elf jaar was veroordeeld.

Liu was een van de demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij zat twee keer eerder relatief korte straffen uit vanwege kritiek op het land en politieke systeem. Liu was een van 303 ondertekenaars van Charta 08, een manifest dat opriep China te democratiseren. De Chinese overheid stelde Liu als voorbeeld en vervolgde hem wegens aanzetten tot staatssubversiviteit. Zijn vrouw, Liu Xia werd onder huisarrest geplaatst.

In mei 2017 werd bij Liu leverkanker vastgesteld. Om te voorkomen dat hij in zijn cel zou sterven, werd hij voorwaardelijk vrijgelaten en naar een ziekenhuis in Shenyang vervoerd. Daar overleed hij op 13 juli aan de gevolgen van zijn ziekte.

Hu is Hu