economie cultuur politiek RSS
D
Deng Xiaoping

Deng Xiaoping

Deng Xiaoping (1904-1997) was een belangrijk Chinees staatsman. Hij komt oorspronkelijk uit een rijke familie, die hem in staat stelde in Frankrijk naar school te gaan. Daar werd hij in 1921 lid van een Chinees communistische studentenorganisatie. Hij zette zijn studie voort in Moskou.

In 1927 keerde Deng terug in China. Hij raakte betrokken bij de strijd van de communisten tegen de Kwomintang en maakte toen ook deel uit van de Lange Mars, waar zijn rol steeds belangrijker werd. Hij was erbij toen in 1949 in Beijing de Volksrepubliek werd uitgeroepen.

Hij was een strijdmakker van Mao en klom op tot de op één na machtigste man van China. Dat voorkwam niet dat hij tijdens de culturele revolutie in ongenade viel en van het politieke toneel verdween. In 1975 waren de problemen zo groot, dat hij op voordracht van premier Zhou Enlai werd gerehabiliteerd. Toen Zhou in januari 1976 overleed viel hij een tweede keer in ongenade.

Pas na de dood van Mao in september 1976 kwam zijn grote rentree in de Chinese politiek. Hij is de motor achter de opendeurpolitiek en de introductie van het kapitalisme (mét Chinese karakteristieken). Daarmee is Deng de architect van het moderne China. Deng legde zijn functies in 1987 neer, maar bleef tot zijn dood in 1997 achter de schermen invloed behouden.

Hu is Hu