economie cultuur politiek RSS
Y
Yang Jiechi

Yang Jiechi

Yang Yiechi (1950) is een hoge Chinese politicus en professionele diplomaat. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste architect van China's buitenlandbeleid op dit moment. In oktober 2017 werd hij benoemd in het politbureau van de communistische partij China en behoort daarmee tot de groep machtigste partijleden.

Yang studeerde moderne talen in Shanghai en om zijn Engels te verbeteren studeerde hij enige tijd in Bath en Londen.

Yang was tussen 2001 en 2005 ambassadeur in de VS en minister van buitenlandse zaken tussen 2007 en 2013. Hij maakte tussen 2013 en 2018 onderdeel uit van het kabinet, dat leiding geeft aan het het landsbestuur.

Het Chinese kabinet bestaat uit de ministers van de Chinese ministeries en directeuren van de belangrijkste overheidsdiensten. Daarnaast zijn er vijf leden, die vanwege hun expertise op belangrijke beleidsgebieden deel uitmaken van het kabinet. Yang werd één van die vijf. Zijn formele status was lager dan een vice-premier, maar hoger dan een minister. Yang bekleedde dus een hogere functie dan minister van buitenlandse zaken Wang Yi.

In maart 2018 werd aan die situatie een einde gemaakt. Wang Yi is voortaan staatsraad en minister van buitenlandse zaken tegelijkertijd. Maar Yang blijft binnen de partij een invloedrijk persoon op het gebied van buitenlands beleid.

Hu is Hu