economie cultuur politiek RSS
L
Richard Liu

Richard Liu

Richard Liu (1974) is de oprichter van het een na grootste Chinese e-commercebedrijf JD.com. Hij studeerde eigenlijk sociologie, maar was meer geïnteresseerd in computers. Na zijn afstuderen was hij een blauwe maandag restauranthouder, maar moest sluiten omdat de omzet in de zakken van het personeel verdween.

Vervolgens werkte hij twee jaar voor een Japans bedrijf, waar hij zijn Engelse naam aannam (eigenlijk heet hij Liu Qiangdong). Nadat hij zijn schulden had afbetaald besloot Liu in 1998 opnieuw een eigen onderneming te beginnen: Jingdong.

Net toe de zaken goed liepen en Jingdong zijn twaalfde winkel in computerbenodigdheden opende, brak in 2003 de Sars-epidemie uit. Of het waar is of niet, dit zou Liu op het idee hebben gebracht voortaan alleen nog maar op het internet zaken te doen.

Hij bouwde een internetplatform dat geleidelijk zo'n beetje alles verkocht. De naam wijzigde een paar keer. Maar het belangrijkste is dat zijn onderneming groeide op de golven van de groei van het aantal Chinese internetgebruikers.

Anno 2014 is JD.com na Alibaba de één na grootste speler in e-commerce in China met een marktaandeel van 18,16 procent. En JD.com en Liu zijn klaar om de marktleider aan te pakken. JD.com wil geld voor investeringen ophalen door binnenkort naar de beurs te gaan. Daarnaast is een monsterverbond gesloten met internetgigant Tencent (600 miljoen klanten!), dat een belang van 15 procent in JD.com heeft genomen.

Hu is Hu