economie cultuur politiek RSS
W
Wang Jianlin

Wang Jianlin

Wang Jianlin (1954) is de ceo van Dalian Wanda Groep, een grote vastgoedontwikkelaar in China. Hij begon zijn carrière in het openbaar bestuur, maar stapte eind jaren '80 over naar de aanvankelijk aarzelend ontwikkelende private sector.

De Dalian Wanda Groep ontwikkelt winkelcentra, warenhuizen, bioscopen en karaokecentra. In totaal bezit het bedrijf meer dan dan 9 miljoen vierkante meter in de leisuresector. Lokale Chinese bestuurders komen bij Wang op audiëntie om zijn bedrijf te interesseren voor hun stad. Forbes riep hem in 2013 uit tot de rijkste Chinees, met een geschat vermogen van 11 miljard euro. Maar in 2017 kwam de ommekeer; Wanda moest reorganiseren en een deel van zijn vastgoed van de hand doen om schulden af te kunnen lossen.

Hij baarde opzien door in mei 2012 de Amerikaanse bioscoopketen AMC te kopen. Mogelijk zou hij ook in Europese bioscoopketens zijn geïnteresseerd. Allemaal onderdeel van een groter plan om meer invloed te krijgen in de fimindustrie. Als eigenaar van het distributiekanaal heeft hij immers een sterkere onderhandelingspositie bij bijvoorbeeld coproducties.

Wang is een echte rode kapitalist. Steenrijk geworden door het ondernemerschap, maar keurig partijlid en ook parlementariër. Hij was politieke relatie en persoonlijke vriend van Bo Xilai, die getipt werd voor een plek in de politieke top in China, maar onderuit ging in een schandaal. Wang werd als een van de weinigen in de directe omgeving van Bo niet meegesleurd in zijn val.

In januari 2015 maakte Wang bekend dat hij voor 52 miljoen dollar een belang van 20 procent neemt in de Spaanse voetbalclub Atletico Madrid.

 

Hu is Hu