economie cultuur politiek RSS
D
Wendi Deng

Wendi Deng

Wendi Deng (1968) was veertien jaar de vrouw van mediatycoon Rupert Murdoch (1931). Deng (die eigenlijk Deng Wenge heet, haar roepnaam betekent culturele revolutie) is geboren in China, maar ging in 1988 in de VS studeren. Een Amerikaans echtpaar stond garant voor haar visum; ze kreeg een affaire met de man en trouwde met hem in 1990. Dat huwelijk leverde haar een green card op, een verblijfsstatus in de VS. Ook op de universiteit ging het haar goed af; ze behoorde tot de beste van haar jaar en schopte het tot Yale.

Volgens Murdoch ontmoette hij Deng bij haar afstuderen voor het eerst. Ze kreeg een stage aangeboden bij Star TV in Hong Kong, onderdeel van News Corp. Tijdens een reis door China werkte ze als Murdochs vertaler. In 1999 trouwden ze, nadat ze allebei waren gescheiden.

Er is weinig bekend over Deng, behalve dat zij en Murdoch samen twee kinderen kregen. Deng zit in een adviesraad van Yale. Ook is ze mede-eigenaar van een tv-productiebedrijf: Big Feet. Het grote publiek kent haar misschien als de vrouw die een demonstrant een rake klap verkocht, toen haar man voor Britse parlementariërs een verklaring moest afleggen over afluisterpraktijken. In juni 2013 werd bekend dat Murdoch en Deng gaan scheiden.

Hu is Hu