economie cultuur politiek RSS
X
Xi Jinping

Xi Jinping

Xi Jinping (1953) is China’s president. In november 2012 gekozen als leider (secretaris-generaal) van de Communistische Partij van China en daarmee in maart 2013 de man die Hu Jintao opvolgde. Rode prins, die in de voetsporen van zijn vader Xi Zhongxun treedt; communistisch leider van het eerste uur, vice-premier en het brein achter de invoering van China’s kapitalisme.

Insiders beschrijven hem als pragmatisch, hardwerkend, serieus, voorzichtig, nuchter en onkreukbaar. Hij maakte naam in zijn aanpak van corruptie als partijleider in Shanghai en provinciebestuurder in Fujian en Zhejiang.

Hij doorliep dezelfde weg naar de macht als zijn voorganger Hu; ook die werd eerst vicepresident, daarna voorzitter van de Centrale Militaire Commissie om later partijleider en president te worden. Ze komen ook van dezelfde universiteit: Tsinghua Universiteit in Peking, waar veel Chinese leiders zijn opgeleid. Xi studeerde daar chemische technologie.

Getrouwd met Peng Liyuan; samen hebben ze een dochter. Vormt samen met Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji en Han Zheng het Staand Comite van het Politbureau, het dagelijks bestuur van de CPC. Werd in maart 2018 voor vijf jaar herbenoemd als president. Op die bijeenkomst van het Nationaal Volkscongers werd tevens de beperking van het maximum aantal presidentiële termijnen uit de grondwet geschrapt, zodat Xi in principe ook na 2023 als president kan aanblijven.

Hu is Hu