economie cultuur politiek RSS
J
Jiang Zemin

Jiang Zemin

Jiang Zemin (1926-2022) was een gepensioneerd Chinees leider. Hij was opgeleid als electro-ingenieur, maar maakte al snel carrière in de politiek. Als partijleider in het economisch centrum Shanghai werd hij benoemd in het politbureau. Hij werd in juni 1989 partijleider gemaakt, nadat Zhao Ziyang uit die functie werd ontheven vanwege zijn optreden tijdens de onlusten op het Tiananmenplein, een van de grootste crises waarvoor de Volksrepubliek heeft gestaan.

Jiang was een compromiskandidaat en werd beschouwd als een tussenpaus. Maar hij benoemde gelijkgezinden op belangrijke plekken en consolideerde zijn macht. In 1993 werd hij president en bleef dat tot 2003.

Als zijn belangrijkste verdiensten worden beschouwd dat hij de economische hervormingen heeft doorgezet en een goede relatie met het buitenland heeft opgebouwd.

Na zijn pensionering werd diverse keren in buitenlandse media zijn overlijden gemeld, maar hij hield het lang vol, al verscheen hij de laatste jaren zelden in het openbaar.

In februari 2014 plaatste een Spaanse onderzoeksrechter Jiang op een internationale opsporingslijst vanwege een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tibet.

Varia: Jiang zou zeven talen beheersen. Hij had er plezier in buitenlandse gasten tot hun verrassing in hun moedertaal toe te zingen. Tijdens een staatsbezoek zou hij (tevergeefs) geprobeerd hebben Queen Elizabeth te bewegen met hem karaoke te zingen.

Hu is Hu