economie cultuur politiek RSS
L
Li Zhanshu

Li Zhanshu

Li Zhanshu (1950) is een Chinese politicus. Werd in november 2017 benoemd in het permanente comité van het politbureau; het groepje van zeven machtigste mannen van de communistische partij van China. Hij kwam na president Xi Jinping en premier Li Keqiang als derde op het podium en daaruit wordt afgeleid dat hij waarschijnlijk zal worden benoemd als voorzitter van het Nationale Volkscongres, China's parlement. Dat maakt hem de twee na machtigste man van de Volksrepubliek.

Li is een oude vriend en groot pleitbezorger van Xi. Ze kennen elkaar uit de periode dat ze samenwerkten als kersverse ambtenaren in de provincie Hebei. Hij was sinds 2012 directeur van het partijbureau en derhalve de baas over de partijorganisatie. President Xi Jinping koos Li in 2012 persoonlijk uit om het kantoor te gaan leiden. Het secretariaat verzorgt in feite de ambtelijke ondersteuning van China's leiders. Zij zorgen voor praktische zaken als huisvesting, veiligheid en gezondheid. Maar ook het verzamelen van informatie, opslaan van staatsgeheime gegevens en het schrijven van beleidsstukken voor de zeven leden van het permanente comité van het politbureau.

In die rol was hij secondant van partijleider Xi en vergezelde hem bij belangrijke gebeurtenissen en staatsbezoeken. Hij schijnt zich achter de schermen zeer ingespannen te hebben om de positie van Xi te versterken. Die loyaliteit is nu beloond.

Hu is Hu