economie cultuur politiek RSS
L
Li Keqiang

Li Keqiang

Li Keqiang (1955) is premier van China sinds maart 2013, opvolger van Wen Jiabao. Econoom  en jurist, vooral bureaucraat en partijtijger. Zoon van een partijfunctionaris in de provincie Anhui, in het oosten van China. Bewandelde lange weg door communistische partij, beginnende bij communistische jeugdliga.

Staat bekend om zijn eeuwige glimlach en uitstekende Engels. Weinig charismatisch, voorstander van een evenwichtige economie, waarbij de binnenlandse consumptie toeneemt. Li wil daarom de Chinese middenklasse laten groeien. Vanwege zijn bescheiden komaf – hij werkte ooit nog als handarbeider op een commune, wordt van hem gezegd dat hij oog heeft voor de gewone Chinees.

Er kleeft hem echter ook een doofpotschandaal aan: in zijn tijd als partijleider in Henan leidde hij een commissie die toezicht moest houden op de gezondheidszorg. Toen door een bloeddonatieprogramma een hiv-epidemie uitbrak, trad hij met harde hand op tegen activisten die het schandaal wilden openbaren. Gehuwd met een professor in de Engelse literatuur.

Vormt samen met Xi Jinping, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji en Han Zheng het Staand Comité van het Politbureau, het dagelijks bestuur van de communistische partij van China. Werd in maart 2018 door het Nationaal Volkscongres herbenoemd, ondanks hardnekkige geruchten dat hij het veld zou moeten ruimen. 

Hu is Hu