economie cultuur politiek RSS
H
Hu Jintao

Hu Jintao

Hu Jintao (1942) is de voormalig secretaris-generaal van de Chinese communistische partij en tussen 2003 en 2013 president van de Volksrepubliek en dus de voorganger van Xi Jinping. Opgeleid tot waterbouwkundig ingenieur, maar een heel leven lang actief in de politiek. De basis werd gelegd in de armere streken in het binnenland. In de slipstream van zijn politieke mentor Song Ping ging hij in 1981 naar Beijing.

Schijnt over een fotografisch geheugen te beschikken. De meningen verschillen over de redenen waarom deze wat fletse autocraat zo snel carrière maakte en uiteindelijk tot de hoogste drie functies werd geroepen (in China wordt de partijleider automatisch president en die wordt weer secretaris van het militair comité). Maar gezegd wordt wel dat zijn gematigde opvattingen en pacificerende houding ten opzichte van andere topstukken hier een doorslaggevende rol hebben gespeeld.

Toch kan Hu hard ingrijpen. Tijdens zijn presidentschap ontsloeg hij in 2003 een aantal hooggeplaatsten na de uitbraak van SARS en de pogingen deze epidemie stil te houden. Ook liet hij hard ingrijpen toen in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008 etnische onrust in Tibet ontstond. Hetzelfde gebeurde in 2009 toen Oeigoeren in Xinjiang in opstand kwamen tegen Han-Chinezen. 

Hu is Hu