economie cultuur politiek RSS
W
Wang Yang

Wang Yang

Wang Yang (1955) is een Chinese politicus en behoort tot de zeven machtigste partijbonzen van China. Hij wordt gezien als economisch hervormer vanwege het werk dat hij eerder in Chongqing en de provincie Guangdong deed, waar Shenzhen zich ontwikkelde tot het Silicon Valley van China.

Als secretaris van het partijcomité in Guangdong kreeg hij in 2007 ook een plek in het politbureau van de CPC. Vijf jaar later trad hij toe tot het kabinet van Li Keqiang als een van China's vier vice-premiers. Zijn positie en invloed wordt aanmerkelijk groter in oktober 2017 als hij wordt benoemd in het permanente comité van het politbureau, zeg maar het dagelijks bestuur van de communistische partij.

Zijn promotie uit het politbureau duidt erop dat China werk wil maken van broodnodige economische hervormingen (of in ieder geval de buitenwereld dat wil doen geloven). Maar het duidt er ook op dat partijleider Xi Jinping er niet in is geslaagd louter vertrouwelingen benoemd te krijgen. Wang geldt als representant van de factie van de Communistische Jeugd Liga (waartoe ook Xi's voorganger Hu Jintao behoorde), waarvan wel werd gedacht dat die door Xi was kaltgestellt.

Hu is Hu