economie cultuur politiek RSS

Volkstelling maakt harde keuzes China duidelijk

economie
cultuur
politiek

Canada voelt niets voor gevangenenruil met China

Premier Justin Trudeau verwerpt het idee om Meng Wanzhou, topvrouw van Huawei, te laten vertrekken om zo twee Canadezen die in China van spionage worden beschuldigd vrij te krijgen. Chinese autoriteiten suggereerden deze week een gevangenruil.

Lees verder

Vijf vragen over grensdispuut China en India

Bij een treffen tussen Chinese en Indiase grenstroepen zijn vorige week tientallen doden gevallen. Beide landen geven elkaar de schuld van het incident. Alles wat je moet weten over een grensconflict dat niemand wil, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Corona-kijktip: webinars over China

Vanwege de Corona-pandemie is internationaal reizen vrijwel onmogelijk en gelden in veel landen beperkingen voor publieke bijeenkomsten. Slecht nieuws voor sprekers en organisatoren; maar het goede nieuws is dat je vanuit huis nu deel kunt nemen aan inhoudelijke sessies over de hele wereld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Ties Dams over het verhaal van China

China speelt een steeds prominentere rol op het wereldtoneel. Hoe succesvol is China eigenlijk in het uitbreiden van zijn soft power in de wereld, vraag ik aan Ties Dams, auteur over geopolitiek en politiek filosoof.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over omstreden veiligheidswet Hong Kong

In Hong Kong is grote onrust ontstaan over het voornemen van de centrale Chinese overheid de stad een veiligheidswet op te leggen. Alles wat je moet weten over deze wet, de gevolgen voor Hong Kong en de zakengemeenschap aldaar, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkiezingen VS worden wedstrijdje China-bashen

Republikeinen en democraten denken dat een ferm standpunt over China hun een beslissend voordeel zal geven in de strijd om het Witte Huis. De vraag is of er voor de winnaar straks nog wel een werkbare situatie overblijft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over propaganda-oorlog China en VS

De wereldwijde Corona-pandemie vraagt om internationale samenwerking, maar lijkt in de praktijk vooral bestaande tegenstellingen uit te vergroten. Alles wat je moet weten over de felle propaganda-oorlog die is losgebarsten, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: de rekening van de pandemie

Schadevergoeding van China eisen voor de schade die de Corona-uitbraak wereldwijd heeft aangericht, dient alleen de agenda van haviken die een ontkoppeling van de westerse en Chinese invloedsferen nastreven. Het middel is erger dan de kwaal, schrijf ik woensdag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China test eigen cryptomunt: digitale yuan

De Chinese Centrale Bank doet twee praktijkproeven met een eigen cryptomunt. Daarmee lijkt China serieus werk te maken van een cashloze maatschappij.

Lees verder

VS uit Afghanistan; China klaar om gat te vullen

Na 19 jaar vruchteloze strijd tegen de Taliban, willen de Amerikanen zich terugtrekken uit Afghanistan. De belangen zijn te groot voor China om zich afzijdig te houden, maar ze komen bepaald niet in een gespreid bedje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder