economie cultuur politiek RSS

Volkstelling maakt harde keuzes China duidelijk

economie
cultuur
politiek

China zet journalisten uit voor column van een ander

De Chinese overheid trekt met onmiddellijke ingang de werkvergunning in van drie medewerkers van de Wall Street Journal. Het is een vergelding voor een column die door de Chinese overheid als racistisch en denigrerend wordt beschouwd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Friso Dubbelboer over Zuid-Chinese Zee

De diplomatieke spanningen tussen China en Indonesië zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Wat is de actuele stand van zaken in dit zeegebied waar zoveel landen een claim op hebben, vraag ik in een mail-Q&A aan Friso Dubbelboer, politicoloog en specialist op het gebied van maritiem-territoriale disputen in de Zuid-Chinese Zee.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns

De grote dossiers van 2019 zullen ook komend jaar het nieuws over China domineren: Hong Kong, Taiwan en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Maar ook de Chinees-Nederlandse relatie komt onder druk te staan, schrijf ik in een vooruitblik op het Jaar van de Rat voor crowdblog China2025.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tsai ligt op koers bij verkiezingen Taiwan

Zaterdag gaan in Taiwan de stembussen open voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als we de peilingen mogen geloven stevent president Tsai Ing-wen en haar DPP-partij op een eenvoudige overwinning af. Dat is een streep door de rekening van Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil vooral rust en stabiliteit in Midden-Oosten

De Chinese regering roept de Verenigde Staten en Iran op tot terughoudendheid en wil dat beide kemphanen langs de weg van dialoog hun meningsverschillen oplossen. China heeft belang bij rust in de tent, maar zal Iran niet laten vallen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over mysterieuze uitbraak longaandoening

In de Chinese stad Wuhan zijn 59 personen in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking. Alles wat je moet weten over een mogelijke uitbraak van een besmettelijke ziekte, kort en bondig uitgelegd. (Updates onderaan dit artikel)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Macau en China

De Chinese president Xi Jinping is woensdag in Macau aangekomen voor een driedaags bezoek. Alles wat je moet weten over deze gokstad, de verhouding met China en de verschillen met Hong Kong, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog

Vrijdag bereikten China en Verenigde Staten een 'eerste fase'-akkoord over hun handelsconflict. Veel meer dan een nieuwe wapenstilstand is het niet.

Lees verder

Verkiezingen bieden tweede kans voor dialoog

De gemoederen in Hong Kong lopen steeds verder op. Districtsverkiezingen op 24 november bieden mogelijk een aanknopingspunt om de negatieve spiraal te doorbreken. Als beide kampen tenminste willen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Plenum: oude rijstwijn in nieuwe zakken

Vier dagen lang confereerden de machtigste mannen en vrouwen van China achter gesloten deuren in Beijing. Uit het donderdag geopenbaarde slotcommuniqué blijkt dat de partijtop vooral met zichzelf bezig is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder