economie cultuur politiek RSS

China doet besturingssysteem Microsoft in de ban

Op computers van de Chinese overheid mag het besturingssysteem Windows 8 niet meer worden geïnstalleerd. Met het verbod willen de Chinezen veiligheidsrisico's inperken.

Microsoft zegt dat het verrast is door de maatregel, omdat het bij de ontwikkeling rekening heeft gehouden met de wensen van grote afnemers. De Chinese overheid is een van de grootste klanten van soft- en hardware ter wereld. Tientallen miljoenen Chinese computers draaien op Microsoft-programma's.

Het verbod treft alleen overheidscomputers; particuliere gebruikers staat het vrij Windows 8 te blijven gebruiken. Onbekend is welk besturingsprogramma's nu wel zal worden geïnstalleerd.

 

Kwetsbaar

De reden van het Windows 8-verbod is onbekend. Maar deskundigen vermoeden dat de Chinezen om veiligheidsredenen van het systeem afzien.

Ten eerste was de Chinese overheid onaangenaam getroffen toen Microsoft eerder dit jaar besloot de ondersteuning van Windows XP te staken. Naar schatting 70 procent van alle overheidscomputers draait op dit besturingssysteem en in een land als China zijn die niet zomaar allemaal vervangen. Als een fabrikant stopt zijn software te updaten, maakt dat het systeem kwetsbaar voor kwaadwillenden zoals hackers en spionnen.

 

Wantrouwen

Maar op de achtergrond speelt nog een tweede reden een rol. China vertrouwt sinds de NSA-affaire Amerikaanse fabrikanten van computer- en telecommunicatie-apparatuur niet meer. Microsoft bouwt in zijn software een backdoor in, die het mogelijk maakt het systeem op afstand te verbeteren en fouten te herstellen.

Maar China vreest dat Amerikaanse fabrikanten onder een hoedje spelen met de veiligheidsdiensten in hun land. De backdoor kan dan ook worden gebruikt voor spionage of om systemen in tijden van crisis te manipuleren.

 

Made in China

Er wordt al een tijdje gewerkt aan besturingssoftware van eigen bodem. Neokylin Linux Secure OS zou een optie zijn voor de Chinese overheidscomputers, dat is ontwikkeld door een Chinese fabrikant is samenwerking met de universiteit voor defensietechnologie.

Dit systeem is echter niet zo doorontwikkeld als Windows 8 en er is geen ervaring met dagelijkse toepassing op grote schaal. Het systeem is dan misschien in Chinese ogen wel veiliger, maar het kan in de praktijk tot grote problemen leiden.

 

Meer controle

Een hoge functionaris van het Chinese internetbureau pleitte dit weekeinde voor de ontwikkeling van Chinese software, om de afhankelijkheid van buitenlandse ondernemers te verminderen.

Ook zou het de Chinese overheid makkelijker maken datacommunicatie te controleren.

woensdag 21 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Buitenlandse krachten willen China destabiliseren'
i-Xi wil van China een grote internetmacht maken
Chinese internet uren in de war; mogelijk hackaanval

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder