economie cultuur politiek

Dag 2: een Minsky-momentje

economie
cultuur
politiek

'Economie China zal dit jaar 6,8 procent groeien'

Een economische denktank van de Chinese overheid verwacht dat het economische groeicijfer voor 2017 uitkomt op 6,8 procent. Maar in het vierde kwartaal wordt de economische tegenwind alweer sterker.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China sluit Noordkoreaanse bedrijven

Noordkoreaanse bedrijven in China, maar ook Chinees-Noordkoreaanse joint ventures moeten hun activiteiten staken. Daarmee sluit de Chinese regering een belangrijke inkomstenbron van het Noordkoreaanse regime af.

Lees verder

Ook S&P verscherpt risicoprofiel China

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft het risicoprofiel van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. Aan de vooravond van het belangrijke partijcongres wordt daarmee het voorbeeld van Moody's gevolgd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bouwstop voor vervuilende activiteiten China

Het Chinese kabinet kondigt woensdag nieuwe regels aan om milieuvervuiling tegen te gaan. Zo mogen er geen nieuwe vervuilende activiteiten worden ontwikkeld in gebieden die nu al zwaar verontreinigd zijn.

Lees verder

Datingsites moeten identiteit singles controleren

De Chinese overheid verplicht datingsites gegevens van hun leden beter te controleren en vast te leggen. De regelgeving komt na een spraakmakend zaak waarbij datingsite Jiayuan.com de schuld kreeg van een zelfmoord. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Foxconn bouwt nieuwe fabriek in Nanjing

De Taiwanese electronicagigant Foxconn gaat in Nanjing de grootste assemblagefabriek voor smartphones ter wereld bouwen. Daarmee ontzenuwt het bedrijf geruchten dat het China de rug toekeert.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Milieu-inspectie ontdekt illegale dump met varkens

Een inspectieteam van de centrale overheid heeft in Huzhou een illegale dumpplaats met honderden dode varkens ontdekt. Een destructiebedrjf heeft in strijd met de regels de karkassen van zieke dieren in een put begraven, in plaats van ze te verbranden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Miljardair Guo Wengui vraagt asiel in VS aan

De Amerikaanse regering komt in een lastig parket nu de Chinese zakenman Guo Wengui een asielaanvraag heeft gedaan. Guo zegt dat hij corruptie in de top van de communistische partij kan onthullen; China beschouwt hem als een voortvluchtige crimineel.

Lees verder

BRICS-top eindigt met dooi tussen China en India

China en India spraken verzoenende woorden op de slotdag van de BRICS-top in Xiamen. Opvallend was een gezamenlijke oproep terreur te bestrijden die tegen Pakistan leek gericht.

Lees verder

Vijf vragen over de BRICS-leiderstop

Zondag komen in Xiamen de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika bijeen voor overleg. Alles wat je moet weten over deze top, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl dagelijks het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars.

Lees verder