economie cultuur politiek RSS

JD.com opent honderden onbemande supermarkten

economie
cultuur
politiek

China gaat import afval uit westen aan banden leggen

Eind december wordt de import van 24 vaste afvalstoffen in China verboden en worden de kwaliteitseisen voor overige afvalstoffen aangescherpt. Dit zal grote gevolgen hebben voor de afvalverwerking in Europa.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF: China moet schuldenberg nu echt aanpakken

De Chinese overheid moet eerder aangekondigde hervormingen doorvoeren en korte metten maken met zijn verslaving aan krediet. Dat staat in een ongekend kritisch rapport van het Internationaal Monetair Fonds.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Internetmiljardair wordt dorpshoofd, belooft welvaart

Liu Qiangdong, oprichter en eigenaar van het internetwarenhuis JD.com, is benoemd tot honorair dorpshoofd van Pingshitou. Hij belooft de inkomens in het arme dorp binnen vijf jaar te vertienvoudigen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF: China moet snel zombiebedrijven saneren

Het Internationaal Monetair Fonds adviseert de Chinese overheid rigoreus het mes te zetten in niet-levensvatbare staatsbedrijven. De Chinese economie kan jaarlijks tot 1,2 procentpunt sneller groeien als het wordt ontdaan van dit blok aan het been.

Lees verder

Apple opnieuw onder vuur over werkomstandigheden

Om aan de vraag naar de nieuwe iPhone X te kunnen voldoen zou een fabriek in Zhengzhou massaal scholieren dwingen overuren te werken. Producent Foxconn dat de toestellen voor Apple maakt zegt dat overwerk door stagiairs volgens de Chinese wet mag, maar tegen de eigen bedrijfsregels is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tencent is China's eerste voorbij grens $500 miljard

De beurswaarde van het internetbedrijf Tencent is maandag de 500 miljard dollar gepasseerd. Daarmee behoort het als eerste Chinese techbedrijf tot een select clubje met de Amerikaanse giganten Amazon, Facebook, Alphabet (Google) en Microsoft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Victoria's Secret in China in hemd gezet

Artiesten en modellen die waren gecontactreerd voor de feestelijke presentatie in Shanghai van de jaarlijkse lingeriecollectie van Victoria's Secret dreigen China niet in te komen. Wat een grote publiciteitsstunt had moeten worden, dreigt in een pr-nachtmerrie te ontaarden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hui Ka-yan is nu China's rijkste man

Vastgoedondernemer Hui Ka-yan van de Evergrande Group is de nieuwe nummer één op de lijst met rijke Chinezen van zakenblad Forbes. Wang Jianlin, die vorig jaar nog bovenaan stond, kukelt naar een vierde plek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Singles Day verpulvert opnieuw records

Als de cijfers van Alibaba maatgevend zijn dan gaat China's jaarlijkse shopevenement Singles Day ook dit jaar weer records doen sneuvelen. Rond lunchtijd maakte de internetgigant bekend dat het de omzet van 11-11 2016 al had geëvenaard.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi en Trump; stroop en azijn

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump waren de belangrijkste sprekers op de eerste dag van de APEC-conferentie. Waar de een probeert regiolanden te paaien met beloftes, probeert de ander dat met dreigementen.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten enis tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder