economie cultuur politiek RSS

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

economie
cultuur
politiek

Het klimaat is gunstig voor Chinese auto

Naarmate zij in eigen land minder snel kunnen groeien, zwermen Chinese merken een voor een over de wereld uit. Hoe Chinese automerken de markt op zijn kop gaan zetten, BYD voorop (dit artikel verscheen eerder dit jaar in PromZ Magazine).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Louis Kuijs over economische potentie India

Steeds meer bedrijven zouden productiewerk verplaatsen van China naar India, berichten media de laatste tijd. Is India de nieuwe lieveling van het internationale bedrijfsleven of moet er nog een hoop water door de Ganges stromen voordat China wordt bijgehaald, vraag ik aan Louis Kuijs, hoofdeconoom Azië-Pacific bij S&P Global, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.

Lees verder

Vijf vragen over China's exportrestricties op grondstoffen

Maandag kondigde de Chinese overheid aan dat vergunningen voortaan verplicht zijn voor de export van gallium en germanium. Alles wat je moet weten over deze exportrestricties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Met Ed en Fred op studiereis naar China

De media staan de laatste tijd bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. ChinaTechTrip biedt organisaties de mogelijkheid om werkelijk inzicht op te doen, nieuwe ontwikkelingen met eigen ogen te zien en het dagelijks leven in China zelf te ervaren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Er is er een jarig...

Blogaap bestaat 10 jaar! In 2013 verruilde ik een comfortabele baan in Hilversum met jaarlijkse cao-stijgingen, vakantiegeld en dertiende maand voor het onzekere avontuur als kleine zelfstandige.

Lees verder

Onderzoek: hoe afhankelijk is de Rotterdamse haven van China?

De Rotterdamse haven is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. In hoeverre is de haven vanwege Chinese handelsstromen en investeringen (over)afhankelijk van China, kwetsbaar voor (ongewenste) beïnvloeding en mogelijk sabotage in het geval van een geopolitieke crisis?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over kabinetsbesluit ASML

De Nederlandse regering komt met strengere regels voor de export van hoogwaardige technologie naar het buitenland. In de praktijk gaat het om machines om chips te produceren die ASML aan China wil leveren. Alles wat je moet weten over het kabinetsbesluit, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

In geopolitiek wint meestal Goliath, niet David

Hoe kon een betrekkelijk klein meningsverschil tussen het kleine Litouwen en het grote China ontaarden in een hoogoplopend handelsconflict waarbij de Europese Unie te hulp moest schieten? Wat zijn de overeenkomsten met de casus Australië? En wat kunnen andere landen daarvan leren? (Dit artikel verscheen in het winternummer van China Nu.)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Storm in een glas water: Cosco wil aandeel Hamburgse haven

Ophef over de verkoop van een minderheidsaandeel in de Hamburgse containerterminal Tollerort. Maar de discussie wordt meer gevoerd op basis van veronderstellingen dan feiten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder