economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS

De op een na rijkste man van Aziƫ gaat met pensioen

De selfmade miljardair Li Ka-shing draagt op 89-jarige leeftijd de leiding van zijn zakenimperium over aan zijn zoon Victor. Li is een fenomeen in Hong Kong; sommige mensen denken dat hij zelfs het weer kan beïnvloeden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

VW opnieuw onder vuur in China

Ieder jaar nagelt de Chinese staatstelevisie op 15 maart bedrijven aan de schandpaal die het niet zo nauw nemen met consumentenrechten. Volkswagen kreeg donderdag opnieuw de beurt.

Lees verder

China belooft echte economische hervormingen

De toegang tot de Chinese economie voor buitenlandse fabrikanten en investeerders wordt snel verbeterd. Met die belofte probeert China groeiende internationale scepsis te bezweren.

Lees verder

'Ook CEFC onder staatscontrole gebracht'

CEFC China Energy zou onder het toezicht van de Chinese overheid zijn geplaatst. Als de berichten kloppen is dat het tweede private conglomeraat waar de Chinese overheid deze week ingrijpt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

HNA is volgende Chinese grote jongen die wankelt

Het Chinese conglomeraat HNA Group lijkt de brandstofrekeningen voor zijn luchtvaarttak niet meer te kunnen betalen. Geruchten dat het bedrijf diep in de problemen zit worden steeds sterker.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China besteedt recordbedrag aan R&D

De totale Chinese uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zijn vorig jaar gestegen tot 1,76 biljoen yuan (264 miljard euro). Het gat met de Verenigde Staten wordt daarmee opnieuw kleiner.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tencent introduceert en delete eigen kredietscore

De Chinese internetgigant Tencent heeft een proef met een eigen kredietscore-systeem na een dag alweer beëindigd. Onduidelijk is waarom de proef is afgeblazen, maar waarschijnlijk heeft de centrale bank de stekker eruit getrokken.

Lees verder

'Meer economische hervormingen China in 2018'

De Chinese overheid zal zijn belofte nakomen om dit jaar nog de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. Bovendien volgen verse hervormingen die de verwachtingen van de markt zullen overstijgen, zei een naaste adviseur van president Xi Jinping woensdag op het World Economic Forum in Davos.

Lees verder

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over rating agency Dagong

Deze week ontstond beroering toen de Chinese kredietbeoordelaar Dagong de creditrating van de Verenigde Staten naar beneden bijstelde van A- naar BBB+. Hoe serieus moeten we Dagong eigenlijk nemen, vraag ik aan  Arjen van Dijkhuizen, econoom opkomende markten van ABN-Amro in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese economie zit weer in de lift

Het bruto nationaal product van China is vorig jaar met 6,9 procent gestegen. Dat betekent dat na zeven jaar de groei van de Chinese economie opeens weer accelereert.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder