economie cultuur politiek RSS

Opinie: EU, houd hoofd koel in handelsvete VS-China

economie
cultuur
politiek

Opinie: Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland vestigen

Komende week bezoekt de Chinese president Xi Jinping Frankrijk, Servië en Hongarije. In twee van die landen willen Chinese hightech bedrijven productiefaciliteiten bouwen. Nederland zou dat moeten verwelkomen. Eindelijk een gelijk speelveld als China’s multinationals aan Europese regels moeten voldoen en hier belasting betalen, schrijf ik in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Vorige week deed de Europese Commissie invallen bij Nuctech, kondigde het een onderzoek aan naar de vraag of de Chinese overheid Europese leveranciers van medische apparatuur achterstelt en wordt online marktplaats Shein onderworpen aan strengere regels. Alles wat je moet weten over een Europees offensief tegen oneerlijke Chinese concurrentie, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

Met het afschaffen van het ZeroCovid-beleid en zelfs visumvrij reizen, lijkt alles weer normaal voor ondernemingen die hun producten in China sourcen of zelf produceren. Maar de Chinese economische motor sputtert en geopolitieke spanningen zorgen voor problemen. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? (dit artikel verscheen eerder in PromZ Vak)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

De media staan bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. Tijdens de studie- en inspiratiereis China van de 21ste Eeuw verzorgen China Tech onderzoeker Ed Sander en onafhankelijk publicist, spreker en onderzoeker Fred Sengers een programma over het hedendaagse China.

Lees verder

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Amerikaanse wetgevers willen TikTok de facto verbieden als de Chinese eigenaars hun succesvolle internetbedrijf niet verkopen. Alles wat je moet weten over de nieuwste ontwikkeling in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de gevolgen daarvan voor (tech)bedrijven, kort en bondig uitgelegd. (update onderaan)

Lees verder

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

Veel slecht nieuws over de Chinese economie de afgelopen weken. Hoe moeten we de berichten duiden en wat moet er gebeuren om de haperende economische motor weer aan de praat te krijgen, vraag ik aan Arjen van Dijkhuizen, senior econoom van ABN-Amro in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Het klimaat is gunstig voor Chinese auto

Naarmate zij in eigen land minder snel kunnen groeien, zwermen Chinese merken een voor een over de wereld uit. Hoe Chinese automerken de markt op zijn kop gaan zetten, BYD voorop (dit artikel verscheen eerder dit jaar in PromZ Magazine).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Louis Kuijs over economische potentie India

Steeds meer bedrijven zouden productiewerk verplaatsen van China naar India, berichten media de laatste tijd. Is India de nieuwe lieveling van het internationale bedrijfsleven of moet er nog een hoop water door de Ganges stromen voordat China wordt bijgehaald, vraag ik aan Louis Kuijs, hoofdeconoom Azië-Pacific bij S&P Global, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.

Lees verder

Vijf vragen over China's exportrestricties op grondstoffen

Maandag kondigde de Chinese overheid aan dat vergunningen voortaan verplicht zijn voor de export van gallium en germanium. Alles wat je moet weten over deze exportrestricties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder