economie cultuur politiek RSS

Kieswijzer: het VVD-programma voor Europa (3)

economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het GL-PvdA-programma voor Europa (2)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: GL-PvdA.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het PVV-programma voor Europa (1)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de PVV.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Eric Hendriks over bezoek Xi Jinping aan Hongarije

Zondag arriveerde de Chinese president Xi Jinping in Parijs voor een zesdaags bezoek aan Europa. Hij bezoekt naast Frankrijk ook Servië en Hongarije. Wat hebben we precies te verwachten van de ontmoeting tussen hem en premier Orbán, vraag ik in een Q&A aan Eric Hendriks, als onderzoeker verbonden aan het Danube Institute in Boedapest.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Vorige week deed de Europese Commissie invallen bij Nuctech, kondigde het een onderzoek aan naar de vraag of de Chinese overheid Europese leveranciers van medische apparatuur achterstelt en wordt online marktplaats Shein onderworpen aan strengere regels. Alles wat je moet weten over een Europees offensief tegen oneerlijke Chinese concurrentie, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

De media staan bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. Tijdens de studie- en inspiratiereis China van de 21ste Eeuw verzorgen China Tech onderzoeker Ed Sander en onafhankelijk publicist, spreker en onderzoeker Fred Sengers een programma over het hedendaagse China.

Lees verder

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Amerikaanse wetgevers willen TikTok de facto verbieden als de Chinese eigenaars hun succesvolle internetbedrijf niet verkopen. Alles wat je moet weten over de nieuwste ontwikkeling in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de gevolgen daarvan voor (tech)bedrijven, kort en bondig uitgelegd. (update onderaan)

Lees verder

Q&A: John Gruetzner over Chinabeleid van Canada

Canada is een land waar we betrekkelijk weinig van horen, ondanks dat het tot de tien grootste economieën ter wereld behoort en lid is van de G7. Hoe denkt men daar over de verhoudingen met China en de toekomst van de NAVO? Ik vraag het in deze Q&A aan John Gruetzner. Hij woonde en werkte 37 jaar in China en is na terugkeer in eigen land verbonden aan het Canadian Global Affairs Institute in Calgary.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de Taiwanese verkiezingsuitslag

Lai Ching-te is de winnaar van de Taiwanese presidentsverkiezingen, maar zijn partij de DPP behaalde geen absolute meerderheid in het parlement. Wat betekent deze uitslag voor Taiwan en voor de relatie met en tussen de VS en China? Alles wat je moet weten over de geopolitieke consequenties van deze verkiezingen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: prof Hendrik Vos over het EU-voorzitterschap van Belgiƫ

Vanaf 1 januari fungeert België voor zes maanden als voorzitter van de Europese Unie. Wat staat er op de agenda van het kabinet van premier Alexander de Croo en wat is de attitude ten aanzien van drie grote internationale dossiers? Ik vraag het aan Hendrik Vos, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Frans-Paul van der Putten over verkiezingen Taiwan

Op zaterdag 13 januari worden er presidentsverkiezingen gehouden in Taiwan. Wie zijn de kansrijke kandidaten, hoe kijken zij naar de relatie met China en is inmenging vanuit het vasteland te vrezen? Ik vraag het aan Frans-Paul van der Putten van China Geopolitics en mede-oprichter van Taiwan Radar in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder