economie cultuur politiek RSS

Vietnam leest Chinese toeristen de les over landkaart

economie
cultuur
politiek

Vliegtuig verliest cockpitraam in volle vlucht

Een Airbus A319 van Sichuan Airlines heeft maandagochtend een noodlanding moeten maken nadat het een raam van de cockpit verloor. De gezagvoerder slaagde erin het toestel veilig aan de grond te zetten; er raakten twee personen gewond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China bouwt systeem om aardbevingen te voorspellen

Chinese wetenschappers starten een praktijktest van een systeem dat zware aardbevingen kan voorspellen. In de provincies Yunnan en Sichuan worden tweeduizend sensoren geplaatst die als een buienradar voor aardbevingen moeten functioneren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Topontmoeting Kim en Xi; Li op bezoek in Japan

De Chinese diplomatie draait overuren; dinsdag was er een onverwachte ontmoeting tussen president Xi Jinping en Kim Jong-un. Ondertussen reist premier Li Keqiang naar Tokio om de Japanse premier Abe en Zuidkoreaanse president Moon te ontmoeten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China's eisen aan luchtvaartsector

De Chinese overheid eist van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen dat zij Hong Kong, Macau en Taiwan rubriceren als bestemmingen binnen China. Alles wat je moet weten over de lange arm van Beijing, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

China en VS nog mijlenver uit elkaar over handel

China heeft enige kleine tegemoetkomingen gedaan aan een bezoekende Amerikaanse delegatie. Maar Beijing lijkt niet van plan in te binden om een handelsoorlog te voorkomen.

Lees verder

China plaatst raketsystemen in Zuidchinese-Zee

Het Chinese leger heeft in de afgelopen maand raketsystemen geplaatst op de Spratly-eilanden. Hoewel niet onverwacht, is dat een serieuze stap voorwaarts in de militaire opbouw in het omstreden gebied.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ook Dominicaanse Republiek wisselt van kamp

China en de Dominicaanse Republiek knopen diplomatieke relaties met elkaar aan. Daarmee verliest Taiwan opnieuw een van zijn weinig overgebleven bondgenoten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Trekt China de valuta-kaart in blufpoker met VS?

De Chinese regering bestudeert de mogelijkheid om de yuan te laten devalueren. Dat zou de handelsoorlog met de Verenigde Staten verder verbreden.

Lees verder

Spermadonor moet juiste politieke mening hebben

Een spermabank in Beijing werft donors die niet alleen over goede genen, maar ook over gezonde politieke standpunten beschikken. Volgens verschillende media is het echt waar, maar het zou weleens een geslaagde grap kunnen zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Doodstraf voor Chinese seriemoordenaar

Een rechtbank in Baiyin heeft vrijdag een 54-jarige man tot de dood veroordeeld wegens het vermoorden van elf vrouwen en meisjes. De dader liep tegen de lamp nadat een familielid DNA moest afstaan in een andere zaak.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder