economie cultuur politiek

Dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over het 19de Partijcongres

Een week lang confereren in Beijing meer dan tweeduizend afgevaardigden van de communistische partij over de koers van China. Alles wat je moet weten over de belangrijkste politieke bijeenkomst in China van dit jaar, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil nationale database voor gezichtsherkenning

De Chinese overheid wil de gezichtskenmerken van zijn 1,3 miljard inwoners vastleggen. Zo'n database moet het mogelijk maken iedereen geautomatiseerd te herkennen en te volgen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat targets luchtkwaliteit niet halen

Het ministerie van milieubescherming geeft toe dat de luchtkwaliteit in bepaalde regio's eerder is verslechterd dan verbeterd. Het roept lokale overheden op milieuregels beter te handhaven, omdat de doelstellingen die de centrale overheid heeft afgekondigd niet worden gehaald.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Oeigoerse moslims vast in heropvoedingskampen'

Auroriteiten in Xinjiang houden duizenden Oeigoeren voor onbepaalde tijd vast in heropvoedingskampen. Dat meldt Radio Free Asia op basis van verschillende personen die in de inrichtingen werken of vastzitten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie grijpt veelpleger in onderbroek

De Chinese politie heeft maandag in Jiaxing een notoire inbreker op heterdaad betrapt. De man maakte er een gewoonte van in zijn onderbroek in hotelkamers naar binnen te klimmen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Japanse premier viert Chinese feestdag mee

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag in de Chinese ambassade in Tokio een bijeenkomst ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek bijgewoond. In Beijing werd zuinigjes op de handreiking gereageerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China sluit Noordkoreaanse bedrijven

Noordkoreaanse bedrijven in China, maar ook Chinees-Noordkoreaanse joint ventures moeten hun activiteiten staken. Daarmee sluit de Chinese regering een belangrijke inkomstenbron van het Noordkoreaanse regime af.

Lees verder

Premier Taiwan steunt openlijk onafhankelijkheid

Premier William Lai Ching-te heeft dinsdag als eerste regeringsleider publiekelijk verklaard dat hij voorstander is van een onafhankelijk Taiwan. Daarmee lijkt de Taiwanese regering definitief het Chinese narratief over Eén China los te laten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkeersovertreders de klos met gezichtsherkenning

De politie in Shanghai experimenteert met gezichtsherkennings-software om verkeerszondaars op te sporen. Wie niet kan worden geïdentificeerd wacht de digitale schandpaal.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China overweegt Mars-basis voor mens en robots

Voorbereidingen voor een Mars-landing in 2020 verlopen voorspoedig. Het hoofd van de Chinese Marsmissie onthulde een plan voor een permanente basis op de rode planeet. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl dagelijks het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars.

Lees verder