economie cultuur politiek RSS

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

Q&A: Frans-Paul van der Putten over de actuele lessen van China's geschiedenis

Deze week verscheen het boek 'De wederopstanding van China; van prooi tot wereldmacht'. Welke lessen kunnen we trekken uit China's moderne geschiedenis, vraag ik aan auteur Frans-Paul van der Putten van Instituut Clingendael.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoe lang is de arm van Beijing?

D66-kamerleden Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma pleiten voor een parlementair onderzoek naar de invloed van China in Nederland. Dat kan nuttig zijn -al is er al veel bekend-, maar laat het parlement op één onderdeel vooral naar zichzelf kijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China en VS - hoe nu verder?

Met de verkiezing van Joe Biden tot 46ste president van de Verenigde Staten zal de verhouding met China niet fundamenteel veranderen. Maar het biedt wel kans om een herstart te maken en tot een werkbare relatie te komen. Hoe kan dat eruit zien?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over weigering VS van asielzoekers Hong Kong

Vier jonge activisten wilden dinsdag politiek asiel aanvragen in het Amerikaanse consulaat in Hong Kong, maar werden na korte tijd op straat gezet. Alles wat je moet weten over het dilemma van de Amerikaanse autoriteiten, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Lang is in het westen verondersteld dat China vanzelf zou democratiseren, maar vooralsnog staat de eenpartijstaat als een huis. Toch moeten China’s leiders nadenken over politieke hervormingen, omdat de partij anders aan zijn eigen succes ten onder zal gaan, betogen Jean-Pierre Cabestan en Jiwei Ci in twee prikkelende boeken, die ik recenseerde voor China2025.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Spoedige Chinese invasie Taiwan is onwaarschijnlijk

Amerikaanse marineschepen varen door de Straat van Taiwan. Chinese straaljagers en bommenwerpers cirkelen rond Taiwan. Ondanks alle oorlogsretoriek is de kans klein dat China binnen afzienbare tijd een poging zal wagen Taiwan gewapenderhand in te nemen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hong Kong zal (nooit meer) hetzelfde zijn

Maandenlang was Hong Kong het toneel van vreedzame demonstraties en grimmige rellen. Totdat de Corona-uitbraak en een draconische veiligheidswet er een eind aan maakten. In het herfstnummer van China Nu maak ik de balans op.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kamer voert druk op kabinet op over Xinjiang

De Tweede Kamer spoort met drie moties het kabinet aan om Chinese mensenrechtenschendingen aan te pakken. Maar de kans dat er op korte termijn wat van komt is klein. Toch zijn er best mogelijkheden om ongenoegen over de situatie in Xinjiang kracht bij te zetten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over nieuwe klimaatdoelstelling China

De Chinese president Xi Jinping kondigde woensdag aan dat China streeft in 2060 klimaatneutraal te zijn. Alles wat je moet weten over deze ambitieuze belofte aan de wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

EU-China top "laatste kans" tegen "beloftemoeheid"

Aanstaande maandag spreken Europese leiders met de Chinese president Xi Jinping. Aan Europese zijde wordt benadrukt dat het na jaren praten over handelsafspraken eindelijk resultaat wil zien.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder