economie cultuur politiek RSS

China is nog niet uitgebouwd in Zuidchinese-Zee

economie
cultuur
politiek

Nieuwe start ontsierd door vechtpartij

Het vierdaagse staatsbezoek van de Zuidkoreaanse president Moon Jae-in aan China is bedoeld om plooien glad te strijken. Maar in plaats daarvan dreigt er een diplomatieke rel te ontstaan nadat een Zuidkoreaanse fotojournalist werd mishandeld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Chinese spionage op sociale media

De Duitse geheime dienst waarschuwde zondag voor activiteiten van Chinese spionnen op sociale media zoals LinkedIn. Alles wat je moet weten over deze veiligheidskwestie, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'China bouwt vluchtelingenkampen bij grens N-Korea'

De Chinese overheid richt tenminste vijf opvangcentra in om als dat nodig is Noordkoreaanse vluchtelingen op te vangen. Dat blijkt uit onbevestigde berichten op sociale media in China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Venijnige diplomatieke rel tussen China en Australiƫ

De gemoederen lopen hoog op over vermeende pogingen van de Chinese overheid om invloed te verkrijgen in Australië. China beschuldigt de Australiërs van racisme en Chinafobie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese krant verspreidt tips voor als de bom valt

Een staatskrant in Noordoost-China publiceerde woensdag tips hoe burgers zich kunnen beschermen in het geval van een kernoorlog. De publicatie komt op een moment dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea een grote legeroefening houden bij de grens met Noord-Korea.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Noord-China in de kou door strijd tegen smog

Het uitbannen van vervuilende steenkool is zo succesvol, dat in Noord- en Centraal-China een tekort aan gas is ontstaan. Nu de temperaturen beginnen te zakken zitten veel Chinezen letterlijk in de kou.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Emoji's moeten partijleden op rechte pad houden

De disciplinaire commissie van de communistische partij van China heeft 16 emoji's laten ontwikkelen die hun leden moeten herinneren aan correct gedrag. De emoji's zijn gebaseerd op de acht beginselen van president en partijleider Xi Jinping.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Douane VS waarschuwt voor Chinese drone van Troje

Het immigratie- en douanebureau in Los Angeles waarschuwt voor de veiligheidsrisico's van het gebruik van Chinese drones van het merk DJI. Volgens de dienst kunnen beelden worden bekeken door Chinese veiligheidsdiensten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF: China moet snel zombiebedrijven saneren

Het Internationaal Monetair Fonds adviseert de Chinese overheid rigoreus het mes te zetten in niet-levensvatbare staatsbedrijven. De Chinese economie kan jaarlijks tot 1,2 procentpunt sneller groeien als het wordt ontdaan van dit blok aan het been.

Lees verder

China veroordeelt Taiwanese mensenrechtenactivist

De rechtbank in Yueyang heeft Li Ming-che veroordeelt tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens subversiviteit tegen de Chinese staat. Het vonnis zet de relaties tussen het Chinese vasteland en Taiwan verder onder druk.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten enis tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder