economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS

China vormt grootste mediabedrijf ter wereld

De Chinese overheid fuseert drie grote radio- en televisieproducenten tot één grote media-organisatie. Bundeling van middelen moet ervoor zorgen dat China nog krachtiger de internationale publieke opinie kan beïnvloeden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi sluit parlementszitting af met nationalistische rede

Niet premier Li Keqiang, maar president Xi Jinping stond dinsdag in de schijnwerpers op de laatste dag van de jaarlijkse plenaire zitting van het Nationaal Volkscongres. Hij hield een sterk nationalistisch betoog dat de eenheid van de natie benadrukte.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China lijnt landsbestuur opnieuw op

Xi Jinping herbenoemd als president, Liu He vice-premier, promotie voor Wang Yi en Yi Gang nieuwe centrale bankier. Nu de plenaire zitting van het Nationaal Volkscongres op zijn einde loopt regent het benoemingen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

VW opnieuw onder vuur in China

Ieder jaar nagelt de Chinese staatstelevisie op 15 maart bedrijven aan de schandpaal die het niet zo nauw nemen met consumentenrechten. Volkswagen kreeg donderdag opnieuw de beurt.

Lees verder

Dagen van Hemels Paleis nummer 1 zijn geteld

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 zal binnenkort terugkeren in de atmosfeer. Omdat de controle over het ruimtevaartuig is verloren, kan het Chinese ruimtevaartbureau niet garanderen dat het boven de oceaan neerstort.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

India bant Dalai Lama uit New Delhi

De Indiase regering haalt een streep door twee bijeenkomsten in de hoofdstad ter herdenking van de Tibetaanse opstand. De beslissing lijkt een gebaar van goede wil naar China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China belooft echte economische hervormingen

De toegang tot de Chinese economie voor buitenlandse fabrikanten en investeerders wordt snel verbeterd. Met die belofte probeert China groeiende internationale scepsis te bezweren.

Lees verder

China laat defensiebudget flink groeien

De Chinese overheid trekt dit jaar 8,1 procent meer geld uit voor zijn krijgsmacht. Daarmee wordt gebroken met de gewoonte dat de groei van het defensiebudget gelijke tred houdt met de belastinginkomsten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Burgerinitiatief referendum onafhankelijkheid Taiwan

Taiwanezen gaan mogelijk volgend jaar naar de stembus om zich uit te spreken over onafhankelijkheid. Hoewel er juridische obstakels zijn, brengt het initiatief hoe dan ook president Tsai Ing-wen in een lastig parket.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over regeerperiode Xi Jinping

China schrapt de termijn hoe lang een president maximaal in functie kan blijven. Alles wat je moet weten over deze grondswetwijziging met grote gevolgen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder