economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over de Taiwanese verkiezingsuitslag

economie
cultuur
politiek

Q&A: prof Hendrik Vos over het EU-voorzitterschap van Belgiƫ

Vanaf 1 januari fungeert België voor zes maanden als voorzitter van de Europese Unie. Wat staat er op de agenda van het kabinet van premier Alexander de Croo en wat is de attitude ten aanzien van drie grote internationale dossiers? Ik vraag het aan Hendrik Vos, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Frans-Paul van der Putten over verkiezingen Taiwan

Op zaterdag 13 januari worden er presidentsverkiezingen gehouden in Taiwan. Wie zijn de kansrijke kandidaten, hoe kijken zij naar de relatie met China en is inmenging vanuit het vasteland te vrezen? Ik vraag het aan Frans-Paul van der Putten van China Geopolitics en mede-oprichter van Taiwan Radar in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over wisselingen in Chinese legertop

De Chinese politieke top benoemde admiraal Dong Jun in de laatste week van december tot nieuwe minister van defensie. Is er sprake van een politieke zuivering of is er iets anders aan de hand? Alles wat je moet weten over de stoelendans in de top van China's militaire apparaat, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Formatiewijzer: wat betekent een nieuw kabinet voor het buitenlands beleid?

Op 22 november koos Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Cijfermatig liggen er twee coalities voor de hand. Die verschillen nogal van karakter qua buitenlandbeleid, ook ten aanzien van China. Inhoudelijk zitten VVD, NSC, BBB (en D66) dichterbij GL-PvdA dan bij de PVV. Al zal een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB hoe dan ook een China-kritischer koers varen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het NSC-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 7: het NSC.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het BBB-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 6: de BBB.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het CDA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 5: het CDA.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het PVV-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 4: de PVV.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het GL-PvdA-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 3: GroenLinks-PvdA.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het D66-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder