economie cultuur politiek RSS

Zwaarste terreuraanval tot nu toe op markt Urumqi

Bij een zelfmoordaanslag in Urumqi zijn donderdag 31 doden en rond de 90 gewonden gevallen. Rond acht uur 's ochtends vielen terroristen een markt in de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang aan.

Volgens een eerste verklaring van lokale autoriteiten zouden twee terreinwagens zonder kentekenplaten om 7.50 uur op het publiek zijn ingereden. Inzittenden zouden ook met brandbommen hebben gegooid. Daarna zou een van de voertuigen door de inzittenden in brand zijn gestoken waarna een grote ontploffing volgde.

Op foto's op sociale media is te zien hoe lichamen op de grond liggen, mensen in shock voor zich uit staren en hulpdiensten die gewonden wegslepen. Uit de foto's valt op te maken dat slachtoffers over een relatief langgerekt gebied verspreid liggen. Op één foto is te zien hoe een busje in brand staat. Ooggetuigen spreken van meerdere explosies. China kent officieel één tijdzone, maar omdat Urumqi in het uiterste westen ligt, is 7.50 uur voor de lokale bewoners uiterst vroeg. Er zijn dan eigenlijk alleen verkopers en maar een handjevol, vaak oudere klanten op de markt.

 

Symbolisch moment

Het is de ernstigste aanslag tot nu toe in China. Eerder was er een zelfmoordaanslag met een terreinwagen in Beijing, een bloedige aanval met messen op het station van Kunming en een zelfmoordaanslag op het station van Urumqi. Al deze aanslagen worden toegeschreven of zijn opgeëist door Oeigoerse moslimextremisten die afscheiding van China nastreven.

De aanval komt op een betekenisvol moment. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die zijn genomen na de aanslag op het zuidstation van Urumqi, slaan terroristen toe op het moment dat China gastheer is van een Aziatische topconferentie over de veiligheid.

donderdag 22 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Opsporingsbevel voor opdrachtgever aanslag
Dodelijke aanval bij spoorwegstation Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder