economie cultuur politiek RSS

Prominente imam gedood in Xinjiang

Prominente imam gedood in Xinjiang

De imam van de Id Kah-moskee in Kashgar, Jume Tahir, is woensdagochtend neergestoken na een gebedsdienst. Tahir was omstreden onder Oeigoerse moslims, omdat hij samenwerkte met het Chinese gezag.

Verschillende bronnen bevestigen aan Agence France Presse en Radio Free Asia dat Tahir woensdag na het ochtendgebed vlakbij de Id Kah-moskee op straat is doodgestoken. Er waren veel gelovigen aanwezig vanwege het eind van ramadan.

Chinese staatsmedia hebben donderdagmiddag nog niets gemeld over de dood van de 74-jarige imam. Ook is niets bekend over mogelijke daders en hun motief. De steekpartij moet onder het oog van veiligheidstroepen zijn gebeurd, die vanwege onrust in Xinjiang extra alert zijn.

 

Imam veroordeelde geweld

Duidelijk is wel dat de imam onder een deel van de Oeigoerse moslims omstreden was. Tahir onderhield goede relaties met lokale autoriteiten en met machthebbers in Beijing. Hij werd beschouwd als gematigd en verwierp geweld voor politieke doelen.

Tahir was vice-voorzitter van de Chinese Islamitische Associatie, een door de staat erkende organisatie die alleen kan bestaan doordat ze loyaliteit aan de partij en de staat heeft beloofd. De imam was ook plaatsvervangend lid van het Nationale Volkscongres namens Xinjiang.

 

Geweldsexplosie op maandag

De autonome regio Xinjiang werd maandag opgeschrikt door een ernstig geweldsincident in twee dorpen vlakbij Kashgar. Volgens de lezing van de autoriteiten werd door een grote groep mensen een georganiseerde terroristische aanval uitgevoerd op een politiebureau en overheidsgebouwen. Daarbij zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen. Bij het herstellen van de orde zouden tientallen aanvallers zijn gedood en gewond.

Belangenorganisaties van uitgeweken Oeigoeren weerspreken deze lezing. Volgens hen zou een protestdemonstratie voor godsdienstvrijheid bloedig zijn neergeslagen door veiligheidstroepen. Lokale autoriteiten proberen moslims te bewegen niet aan de ramadan deel te nemen, hetgeen tot religieuze spanningen leidt. Tot op heden is geen duidelijkheid over het precieze aantal doden en gewonden, maar mogelijk gaat het om de bloedigste uitbarsting van geweld in het onrustige Xinjiang tot nu toe.

 

Eeuwenoude moskee

De Id Kah-moskee is gebouwd in 1442 door moslims die langs de Zijderoute trokken. Het is de oudste en grootste moskee in China; er komen voor het vrijdaggebed en tijdens de ramadan wel 10.000 gelovigen bidden en is een belangrijke toeristische attractie.

UPDATE - Chinese autoriteiten hebben donderdagavond de dood van Jume Tahir bevestigd. Volgens Xinhua zijn twee verdachten woensdag rond het middaguur door de politie doodgeschoten. Ze zouden zich met messen hebben verzet tegen hun aanhouding. Een derde verdachte aangehouden. Het gaat om Turghun Tursun, Memetjan Remutillan en Nurmemet Abidilimit; uit hun namen valt af te leiden dat zij leden van de Oeigoerse gemeenschap zijn.

donderdag 31 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Bloedbad Xinjiang was neergeslagen demonstratie'
Politie schiet 13 aanvallers neer bij aanslag Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder