economie cultuur politiek RSS

Leraren moeten stoppen met lijfstraffen

Chinese leraren op lagere en middelbare scholen moeten zich voortaan onthouden van fysieke straffen. Dat staat in een reeks nieuwe gedragsregels voor scholen.

Kinderen belachelijk maken, discrimineren of een corrigerende tik uitdelen. Vanaf nu is het verboden, staat in de nieuwe regels voor scholen die het ministerie van onderwijs woensdag naar de scholen zond. De regelgeving moet het 'eergevoel en plichtsbesef' van leraren vergroten.

Het ministerie wil bovendien dat leraren zich netjes kleden, fatsoenlijk spreken (niet schelden) en zich beschaafd gedragen tegen leerlingen en hun ouders. Bovendien moeten scholen hun docenten aanmoedigen wat vaker goede boeken te lezen.

 

Grijs gebied

De regels volgen na een reeks van ernstige incidenten op scholen, die in China tot grote verontwaardiging hebben geleid. Daarbij ging het onder meer om seksueel misbruik en mishandeling. Tegen een corrigerende tik zullen veel Chinese ouders geen bezwaren hebben, maar het ministerie maakt met het verbod op fysieke straf een eind aan een grijs gebied, waarbij leraren wat al te hardhandig konden optreden.

Het ministerie verlangt ook dat scholen zich beter voorbereiden op calamiteiten. Er moeten draaiboeken worden gemaakt hoe op te treden tegen binnendringers in de school, gewelddadige ouders, maar ook natuurrampen. Scholen moeten bovendien een protocol opstellen hoe ze leerlingen begeleiden bij ingrijpende gebeurtenissen als verkeersongevallen en verdrinking van medeleerlingen. Volgens het ministerie zijn de regels noodzakelijk om een veilige omgeving voor schoolgaande kinderen te garanderen.

donderdag 7 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Elf slachtoffers bij ongeval met schoolbus
Rookverbod in onderwijs afgekondigd
Beste leerlingen ter wereld komen uit Shanghai

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder