economie cultuur politiek RSS

Generaals vrezen voor slagkracht van leger

Corruptie bedreigt het vermogen van het Volksbevrijdingsleger om te vechten en oorlogen te winnen. Deskundigen binnen en rond de krijgsmacht waarschuwen voor overschatting van China's slagkracht.

Miljarden worden er gestoken in de modernisering van het Chinese leger. Na de Verenigde Staten is er geen land ter wereld dat zoveel geld voor defensie uittrekt (naar schatting 106 miljard euro in 2014). Maar het is water naar de zee dragen, zolang corruptie in de krijgsmacht voortwoekert.

Dat zeggen generaals, oud-officieren en krijgskundigen in een serie opinieartikelen die de afgelopen weken in de Chinese staatsmedia zijn verschenen.

 

Corruptiezaak I

De artikelen volgen op de onthulling van twee grote corruptiezaken binnen de Chinese krijgsmacht. In maart werd bekend dat luitenant-generaal Gu Junshan voor de krijgsraad moet verschijnen. Gu was de een na hoogste militair verantwoordelijk voor de logistiek van het Volksbevrijdingsleger. Hij trad in februari 2012 onverwacht af.

Volgens staatspersbureau Xinhua wordt Gu verdacht van corruptie bij het verkopen van land en gebouwen. Bovendien zou hij zijn broer hebben bevoordeeld, die enkele bedrijven bezit die voorraden voor het leger levert. Chinese media berichtten dat Gu over tientallen woningen beschikte, waaronder een klein paleis in Puyang dat in stijl van de Verboden Stad was gebouwd. Anti-corruptie-onderzoekers zouden in deze woning een puur gouden beeld van Mao hebben aangetroffen.

 

Corruptiezaak II

En in juni werd bekend dat Xu Caihou zal worden vervolgd. Xu was van 2004 tot 2012 de vice-voorzitter van het centrale militaire comité. Hij was in feite de hoogste militair, omdat de president de voorzitter van het comité en opperbevelhebber is. Xu maakte uit hoofde van zijn functie deel uit van het politbureau, dat feitelijk leiding aan China geeft.

Volgens een verklaring van de partij die via persbureau Xinhua is verspreid, heeft Xu zijn positie misbruikt om anderen promotie te geven en heeft hij zelf of via familieleden geld en goederen aangenomen om anderen te bevoordelen.

 

Speerpunt

De artikelen van de bezorgde generaals en hoogleraren zijn wellicht ingegeven door de wens een wit voetje te halen bij president Xi Jinping, die van corruptiebestrijding een speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt. Xi maakte een duidelijk statement toen hij generaal Liu Yuan voordroeg voor het Centrale Militaire Commissie. Liu is de klokkenluider waaardoor Gu en Xu tegen de lamp liepen.

Maar de onderbouwing van hun artikelen spreekt boekdelen. "Hoeveel je ook spendeert aan het leger, het zal nooit genoeg zijn zolang er corruptie is", zei majoor-generaal b.d. Luo Yuan tegen The Paper. "Het geld dat wordt opgezogen door corrupte leidinggevenden als Zu en Gu bedraagt miljarden yuans. Hoeveel straaljagers kun je daarvoor laten bouwen? Als corruptie niet wordt uitgeroeid, zijn we al verslagen voordat we ten strijde trekken."

 

Betalen

Anderen wijzen op de praktijk dat promoties aan de hoogste bieder werden verkocht. Als kennis, ervaring en talent ondergeschikt zijn aan geld, dan krijgen niet alleen de verkeerde hoge militairen de hoogste rangen. Bovendien zullen ze meer aandacht besteden aan activiteiten om hun investering terug te verdienen, in plaats van het leger te verbeteren.

Hoewel China zegt vreedzame relaties met zijn buren na te streven, wordt er veel geld en moeite in modernisering van het Volksbevrijdingsleger gestoken. China wil na een jarenlange status quo zijn rechten op de Oost- en Zuidchinese-Zeeën uitoefenen. Als het zover komt dat daardoor een gewapend conflict ontstaat, willen de Chinese leiders geen smadelijke afgang als in 1979, de laatste keer dat het Volksbevrijdingsleger in actie kwam. Toen werden Chinese troepen na een korte oorlog verslagen door het veel kleinere Vietnamese leger.

dinsdag 19 augustus 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Hoge partijleden onder vuur wegens corruptie
Enorme corruptiezaak in Volksbevrijdingsleger
Leger haalt stofkam door vriendendiensten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder