economie cultuur politiek RSS

Vietnam gaat schade betalen na anti-Chinese rellen

De Vietnamese regering heeft spijt betuigd over anti-Chinese rellen in mei en zal nabestaanden van doodgeslagen Chinezen compenseren. Daarmee wordt een belangrijk pijnpunt in de Chinees-Vietnamese relaties weggenomen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken meldt maandag dat de Vietnamese regering officieel spijt heeft betuigd en heeft toegezegd dat een 'vorm van humanitaire compensatie' zal worden betaald aan nabestaanden van vier Chinezen die bij de rellen omkwamen. Volgens het ministerie zal Vietnam een missie zenden om vertegenwoordigers van de getroffen families persoonlijk te condoleren. Het bericht spreekt niet over vergoeding van schade die Chinese bedrijven hebben geleden.

Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat dinsdag een speciale gezant van de Vietnamese regering in Beijing zal arriveren. Maar het is onduidelijk of Le Hong Anh, een vooraanstaand partijlid, komt om met nabestaanden te spreken of dat hij komt onderhandelen over de schade die aan Chinese bedrijven in Vietnam is aangericht.

 

Ruim baan voor protest

Begin mei gingen in grote Vietnamese steden tienduizenden de straat op om te demonstreren tegen de komst van een Chinees boorplatform in een deel van de Zuidchinese-Zee waarvan zowel Vietnam als China vinden dat het tot hun exclusieve economische zone behoort.

Protestacties worden zelden getolereerd in Vietnam, maar ditmaal kregen demonstranten ruim baan. Op 13 mei liepen anti-Chinese betogingen in Thuan An volledig uit de hand. Woedende burgers trokken naar een fabrieksterrein voor buitenlandse bedrijven. Chinese fabrieken werden vernield en in enkele gevallen werd er brand gesticht. Bij de rellen werden tenminste vier Chinezen gedood en raakten honderden gewond. China besloot uit voorzorg 4.000 landgenoten uit Vietnam te evacueren.

 

Angel

De Vietnamese regering moet nu door het stof. De economie is afhankelijk van grote buurman China. Bovendien moet het vertrouwen van de internationale zakelijke wereld worden hersteld. Vietnam is vanwege lage arbeidskosten een aantrekkelijke plek om productiewerk uit te besteden.

Maar het grote probleem blijft de zeggenschap over de zee. De afwikkeling van de rellen stonden besprekingen over het zeedispuut in de weg. Gedurende enkele weken waren er vrijwel dagelijks schermutselingen op zee, totdat China half juli het boorplatform terugtrok. Het platform heeft proefboringen uitgevoerd, waarbij de aanwezigheid van olie en gas in de zeebodem is aangetoond. Als China besluit deze voorraden te gaan exploiteren, zal dat opnieuw tot grote spanning met Vietnam leiden.

maandag 25 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Japan schenkt marineschepen aan Vietnam
Vietnamezen ramden Chinese schepen 1.416 keer
'Chinezen in Vietnam moeten waakzaam zijn'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder