economie cultuur politiek RSS

China houdt pleidooi voor 'instituut' Dalai Lama

De Dalai Lama heeft het recht niet om de traditie van reïncarnatie te stoppen. Dat zegt de Chinese overheid in een reactie op de suggestie van de 14de Dalai Lama dat de lijn van reïncarnatie mogelijk bij hem ophoudt.

De Dalai Lama, je kan niet met hem leven, maar blijkbaar ook niet zonder. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken deed woensdag een oproep aan de geestelijk leider om het systeem van reïncarnatie van de Dalai Lama's te eerbiedigen.

Volgens een woordvoerder moet de Dalai Lama zich aan religieuze procedures en historische gebruiken houden. "China heeft een beield van vrijheid van religie en geloof en daaruit volgt dat je de manier waarop het Tibetaans boeddhisme wordt doorgegeven moet respecteren en beschermen", zei woordvoerster Hua Chunying.

 

Wij van Beijing...

Daarom mag de huidige Dalai Lama niet zelfstandig besluiten de lijn van opvolging te onderbreken. Want volgens Beijing gaat Beijing daar over. "De titel van Dalai Lama heeft een honderden jaren oude geschiedenis en wordt [tegenwoordig] door de centrale overheid toegekend. De 14e Dalai Lama heeft een dubbele agenda en wil daarom de geschiedenis verstoren en ontkennen. Dat is beschadigend voor de normale gang van zaken binnen het Tibetaans boeddhisme", zei Hua.

Ze reageerde op vragen van buitenlandse journalisten naar aanleiding van een interview van de Dalai Lama met Welt am Sonntag. Daarin leek hij te suggereren dat er met hem een einde komt aan de reïncarnatie van zijn ziel en dus aan het spiritueel en politiek leiderschap van de Dalai Lama.

 

...adviseren de regels van Beijing

Het secretariaat van de Dalai Lama ontkende later dat hij dat had bedoeld. Volgens het secretariaat was het citaat over het spiritueel leiderschap incompleet en had de Dalai Lama eraan toegevoegd dat de Tibetanen moeten beslissen over de toekomst van het spiritueel leiderschap. Zijn uitspraken over een einde van het politiek leiderschap werden echter niet weersproken.

China beschouwt de Dalai Lama als een lastpak die een zelfstandige staat Tibet nastreeft. De autoriteiten doen er alles aan zijn invloed binnen en buiten Tibet tegen te gaan. Buitenlandse regeringen worden onder druk gezet de Dalai Lama geen podium te geven. Deze week nog werd de Dalai Lama in Zuid-Afrika geweerd van een bijeenkomst van oud-Nobelprijswinnaars.

 

Controle over opvolging

De Chinese overheid heeft regels geformuleerd waaraan de zoektocht en het aanwijzen van de 15e Dalai Lama te zijner tijd moet voldoen. Op die manier proberen ze te voorkomen dat een nieuwe strijder voor een onafhankelijk Tibet wordt aangewezen. Veel Tibetanen vinden dat de Chinese overheid zich niet met de opvolging moet bemoeien. Zij geloven dat de ziel van de Dalai Lama na zijn overlijden overgaat in een lichaam dat op dat moment geboren wordt.

In 1995 plaatste de Chinese autoriteiten een jongen onder arrest die door de Dalai Lama was aangewezen als reïncarnatie van de tweede hoogste boeddhistische geestelijke: de Panchen Lama. Beijing wees toen zelf een vervanger aan. Die wordt door veel Tibetaanse boeddhisten als een nep-geestelijke en marionet van Beijing beschouwd. Het gedetineerde jongetje is sindsdien verdwenen.

donderdag 11 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Dalai Lama wil zelf het licht uitdoen
Zes vragen over het bezoek van de Dalai Lama
Partij wil stem Dalai Lama tot zwijgen brengen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder