economie cultuur politiek RSS

Taiwanese leider wijst handreiking Beijing af

De Taiwanese president Ma Ying-jeou ziet niets in een Chinees herenigingsvoorstel onder voorwaarden van 'één land, twee systemen'. Pas als China democratische hervormingen doorvoert, is een hereniging met het vasteland bespreekbaar.

De Taiwanese leider Ma Ying-jeou zet de rem op een spoedige hereniging met het Chinese vasteland. "Wij geloven dat het één land, één systeem zou moeten zijn, mits het systeem goed is", zei Ma tegen tv-zender Al Jazeera.

Hij reageerde op de demonstraties in Hong Kong en een speech van de Chinese president Xi Jinping. Die zei vrijdag dat China geen afscheiding van Taiwan zal accepteren. "Hoewel het Chinese vasteland en Taiwan sinds 1949 zijn gescheiden, is het feit dat beide landen tot één China behoren niet veranderd", zei Xi. "De beste manier om de Taiwanese kwestie op te lossen is een vreedzame hereniging op basis van één land, twee systemen."

 

Win-winsituatie

Ma voegde eraan toe dat hij zich zorgen maakte over de situatie in Hong Kong, waar de pro-democratiebeweging lijnrecht tegenover het door China gesteunde bestuur staat. "Taiwan is vooralsnog de enige plek binnen China waar werkelijke democratie bestaat. [...] We zijn erg bezorgd hoe de huidige situatie de toekomst van Hong Kong en het internationale imago van China beïnvloedt", zei Ma tegen Al Jazeera.

Bij een lezing voor de Taiwanese kamer van koophandel zei Ma maandag dat hij begrip heeft voor de demonstranten in Hong Kong die algemeen kiesrecht eisen. "Wij geloven dat algemeen kiesrecht een win-winsituatie is voor zowel China als Hong Kong. [...] We roepen de leiders van het vasteland op om te luisteren naar de stem van de burgers in Hong Kong en op een vreedzame en voorzichtige manier met het protest om te gaan. Wij roepen ook de burgers op om hun mening op een vreedzame en rationele manier te uiten", aldus Ma.

 

Toenadering

Ma wordt door veel burgers van Taiwan beschouwd als pro-Beijing. Juist de afgelopen maanden is er sprake van een concrete toenadering tussen Taiwan en China. Voor het eerst in 65 jaar hebben ministers van beide landen elkaar officieel ontvangen. Achter de schermen wordt gewerkt aan een topontmoeting tussen Ma en Xi.

In november verraste president Xi met de opmerking dat hij de hereniging van Taiwan en China niet wil overlaten aan volgende generaties. Sindsdien is China bezig met een charmeoffensief om de burgers van Taiwan gerust te stellen dat zij hun democratische verworvenheden niet hoeven op te geven als beide landen worden herenigd. China heeft daarvoor 'één land, twee systemen'-model uit de kast gehaald. Veel inwoners van Taiwan volgen momenteel de protesten in Hong Kong met argusogen, omdat hier is te zien hoe China aan dit model in de praktijk invulling geeft.

UPDATE - Ma heeft zich dinsdag in een bijeenkomst van zijn politieke partij, de Kuomintang, opnieuw uitgelaten over de demonstraties in Hong Kong. "Als de Chinese autoriteiten deze kwestie delicaat oplossen, kan dat helpen de afstand tot de gedachten van de mensen in Taiwan te verkleinen en de relaties met China verbeteren", zei Ma. "Anders zullen zij het Taiwanese volk juist van zich vervreemden en de relaties beschadigen."

dinsdag 30 september 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Opnieuw duizenden de straat op in Hong Kong
Chinees charme-offensief in Taiwan
Vijf vragen over China en Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder