economie cultuur politiek RSS

Xi: 'China matigt groei opzettelijk'

De groei van China's economie vertraagt niet omdat het niet beter kan, maar omdat het dat wil. Dat zei China's president Xi Jinping in een gesprek met ceo's van 30 grote bedrijven op het 2013 Boao Forum for Asia.

China zal de komende jaren een relatief grote groei laten zien ten opzichte van de rest van de wereld, maar dat zal niet per definitie met dubbele cijfers geschreven worden. Vorig jaar verraste China de wereld met een economische groei van 'slechts' 7,8 procent, na jaren  van een groei van boven de tien procent. Xi zegt nu dat dit komt doordat de Chinese overheid de groei vertraagt. Voor dit jaar voorspelt hij een groei van 7,5 procent.

Die bewuste vertraging is volgens Xi ingegeven doordat zijn land de economie wil hervormen. In plaats van maximale groei, wil het land meer aandacht voor milieu, recycling en beperking van CO2-uitstoot.

De Chinese president zei in het gesprek ook dat het zijn markt meer wil openen voor buitenlandse investeringen en producten. Hij wil een actieve rol spelen in het oplossen van handelsconflicten met andere landen, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

 

dinsdag 9 april 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder