economie cultuur politiek RSS

Celstraf voor rode-envelopjournalistiek

Een rechtbank in Changsha heeft twee journalisten veroordeeld die zich lieten betalen voor een smeercampagne tegen een Chinese beursgenoteerde onderneming. De journalisten kregen daarvoor 30.000 yuan betaald (3.600 euro).

Chen Yongzhou is veroordeeld tot één jaar en tien maanden gevangenisstraf en een boete van 20.000 yuan. Deze journalist van Xinkuaibao, de Nieuwe Expres, publiceerde vorig jaar 15 artikelen over de fabrikant van bouwmachines Zoomlion. Het bedrijf werd daarin beschuldigd van gerommel met de cijfers en onfrisse zakenpraktijken.

Zhuo Zhiqiang, die samen met Chen werkte, werd veroordeeld tot een celstraf van tien maanden en een boete van 10.000 yuan.

 

Ophef in media

De zaak leidde vorig jaar tot grote ophef in China, omdat de krant zich openlijk verzette tegen de arrestatie van Chen. Op de voorpagina werden de autoriteiten opgeroepen de onderzoeksjournalist vrij te laten. Andere media namen die oproep over.

Enkele dagen later verscheen hij op het journaal (foto). Chen, geboeid en in gevangeniskleding, legde een uitgebreide verklaring af. Volgens Chen was zijn serie publicaties over het bedrijf Zoomlion gebaseerd op informatie die hem door een niet nader genoemde tussenpersoon is aangereikt. Soms publiceerde hij de informatie zonder die te controleren woord voor woord in zijn krant.

 

Nog veel vragen open

De berichtgeving over de rechtszaak laat veel vragen onbeantwoord. Chen mag zich dan hebben laten gebruiken, maar onduidelijk is of de gepubliceerde informatie onjuist is. Ook is nog steeds in het duister gehuld wie de informatie heeft aangeleverd en Chen heeft omgekocht.

Verschilende media wijzen op het bedrijf Sany, een directe concurrent van Zoomlion. Beide bedrijven zijn in een hevige strijd verwikkeld, die soms bizarre trekjes heeft. De directeur van Sany beschuldigde Zoomlion vorig jaar ervan zijn zoon te hebben ontvoerd.

vrijdag 17 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Hoofdredacteur gedegradeerd na schandaal
Gedetineerde journalist bekent valse berichtgeving
Chinese krant doet oproep voor vrijlating journalist

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder