economie cultuur politiek RSS

China voorop in strijd tegen Ebola

De Volksrepubliek heeft tot nu toe 230 miljoen yuan aan hulp geboden (27,6 miljoen euro) voor de landen die door de uitbraak van het Ebola-virus zijn getroffen. China wil in Afrika een experimenteel medicijn in de praktijk gaan testen.

De Chinese overheid heeft maandag 4,5 miljoen euro noodhulp toegezegd aan het Wereld Voedselprogramma van de Verenigde Naties. Het geld is bedoeld voor voedselhulp aan de drie zwaarst getroffen landen in de Ebola-crisis: Guinea, Liberia en Sierra Leone.

Daarmee komt de Chinese bijdrage op 230 miljoen yuan. De Chinese hulp bestaat uit gelddonaties, medische materialen, voedsel en het zenden van medische teams. China heeft in totaal 115 medisch specialisten uitgezonden naar Guinee, Liberia en Sierra Leone. Chinese bedrijven die ter plekke actief zijn assisteren om de hulp op de juiste plek te krijgen.

 

Oproep aan rijke Chinezen

China onderhoudt vriendschappelijke relaties met veel regeringen op het donkere continent en het Chinese bedrijfsleven heeft er grote zakelijke belangen. Om die reden riep het Wereld Voedselprogramma Chinese bedrijven en miljardairs op om ook te doneren aan de bestrijding van de humanitaire ramp die tot nu toe aan meer dan 4.500 mensen het leven heeft gekost.

Rijke Amerikanen hebben tot nu toe een veelvoud toegezegd aan wat regeringen bijeen brengen. Marc Zukkerberg (Facebook) doneerde bijvoorbeeld 25 miljoen dollar en de Bill and Melinda Gates Foundation heeft 50 miljoen dollar toegezegd.

 

Voorbereidingen

China heeft inmiddels maatregelen genomen voor het geval zich ook in eigen land een Ebola-besmetting voordoet of dat Chinese hulpverleners worden besmet. De grote internationale vliegvelden in Beijing, Shanghai en Guangzhou zijn alert op passagiers met koorts of andere Ebola-symptomen.

Autoriteiten hebben maandag de ziekenhuizen die zijn aangewezen om Ebola-patiënten op te vangen de opdracht gegeven zich voor te bereiden op de komst van de eerste patiënt. Al weken wordt hier geoefend om volgens strikt protocol patiënten te isoleren en te behandelen.

 

Experimenteel medicijn

Mogelijk gaat China een doorslaggevende rol spelen in de Ebola-crisis. Sihuan Pharmaceutical Holdings heeft een experimenteel medicijn tegen de ziekte ontwikkeld. JK-05 zit nog in zijn testfase, maar uit laboratoriumtests blijkt dat het medicijn de vermeningvuldiging van het virus in het lichaam tegengaat.

De maker wacht op toestemming om ter plekke klinische testen te mogen doen. In afwachting daarvan zijn alvast duizenden doses naar Afrika gezonden. Testen op Ebola-patiënten zouden de ontwikkeling van het medicijn in een stroomversnelling brengen.

maandag 20 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China stuurt medisch laboratorium naar Sierra Leone
China doet boekje open over ontwikkelingshulp
Handel met Afrika groeit naar 400 miljard

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder