economie cultuur politiek RSS

China heeft genoeg geleerd van het verleden

Het is onwaarschijnlijk dat er diepgaand historisch onderzoek wordt gedaan naar het recente verleden van de Volksrepubliek. Ook zullen pijnlijke dossiers waarschijnlijk nooit helemaal geopend worden.

De Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. We weten er genoeg van en de juiste lessen zijn getrokken. Dat zegt althans Xie Chuntao, de directeur van het instituut voor onderwijs en onderzoek van de partijschool.

Volgens Xie is er onder de nieuwe generatie partijleden voldoende openheid over gevoelige periodes uit de geschiedenis van de Volksrepubliek. "Fouten uit het verleden worden door de partijleden nog steeds bestudeerd. Ikzelf doceer over de Grote Sprong Voorwaarts', zei Xie. "Iedereen is het er over eens dat fouten uit het verleden niet zullen worden herhaald."

 

'Nog weinig niet bekend'

Xie sprak maandag op een persconferentie van zijn instituut, waarover Reuters bericht. Het is zeer uitzonderlijk dat hogere partijfunctionarissen zich in het openbaar uitlaten over de mislukkingen uit de Mao-tijd.

Xie zei ook dat er nog maar 'een zeer beperkt aantal' dossiers uit deze periode nog niet zijn geopenbaard. Het gaat volgens hem om gegevens waarvan openbaring de belangen van de staat teveel zouden schaden. Het gaat onder meer om het dossier over Lin Biao, ooit de kroonprins van Mao, die onder nooit opgehelderde omstandigheden in 1971 omkwam bij een vliegtuigongeluk. Xie: "Vanuit historisch perspectief zou totale openheid het beste zijn. Maar ik vrees dat dit niet kan gebeuren en wellicht nooit zal gebeuren."

 

Historisch mijnenveld

Chinese historici wagen zich doorgaans niet aan bestudering van de contemporaine geschiedenis van China. Het Chinese onderwijs legt de nadruk op de successen van Mao en bagatelliseert de chaos, het aantal doden en de wreedheid tijdens de bevrijding, Grote Sprong Voorwaarts en Culturele Revolutie.

Meestal wordt Deng Xiaoping's eindoordeel aangehouden dat Mao 80 procent goede dingen en 20 procent slechte dingen voor het land heeft gedaan. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de recente geschiedenis wordt vooral door een Nederlander verricht; prof Frans Dikõtter, die woont en werkt in Hong Kong.

 

Tiananmenopstand

De meest recente geschiedenis die ook de huidige generatie leiders betreft is al helemaal een no go-gebied voor historici. Vandaar dat Xie de dossiers over de Tiananmenopstand geeneens noemde.

maandag 20 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Politiek leiders herdenken Mao's geboortedag
Herdenking Mao's geboortedag wordt versoberd
Herdenking Deng dient hervormingsagenda van Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder