economie cultuur politiek RSS

China gaat vervuiling verplaatsen naar het buitenland

Staal-, cement- en glasfabrieken in de provincie Hebei krijgen subsidies als ze hun productie verplaatsen naar het buitenland. Daarmee slaat de Chinese overheid twee vliegen in één klap: minder luchtvervuiling en minder overcapaciteit.

Hebei is een van de meest vervuilde regio's van de Volksrepubliek. Hier gaat 77 procent van China's broeikasgassen de lucht in. Niet alleen kampt Hebei zelf met hardnekkige smog, ook de nabijgelegen miljoenensteden Beijing en Tianjin hebben er last van.

De Chinese overheid presenteerde woensdag een onorthodox plan om de luchtverontreiniging tegen te gaan: verplaatsing van de productie naar het buitenland. Er is geld beschikbaar om in de komende drie jaar de productie van vijf miljoen ton staal, vijf miljoen ton cement en 150.000 kilo glas naar elders te verplaatsen.

 

Schoorstenen verplaatsen

In de periode tot 2023 moet de verplaatste capaciteit zelfs oplopen tot 20 miljoen ton staal, 30 miljoen ton cement en 500.000 kilo glas. De overheid denkt dat er voldoende vraag is naar staal in opkomende economieën in Zuidoost-Aziatische landen, West-Azië en Afrika. Cement- en glasfabrikanten worden aangemoedigd hun nering naar Zuid-Amerika, Afrika en Midden- en Oost-Europa te verplaatsen.

Dit jaar was er al een saneringsronde waarbij honderden verouderde staal- en cementfabrieken in Hebei en rond Beijing moesten sluiten. De productie van staal, cement en glas kost veel energie en water en levert relatief veel luchtvervuiling op. Deze drie sectoren kampen met een toenemende overcapaciteit, nu de groei van de Chinese economie afremt en er minder wordt geïnvesteerd in bouwprojecten.

woensdag 19 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'670.000 voortijdige doden door stoken van steenkool'
'Niet roken maar smog veroorzaakt longkanker'
Streep door 40 procent van Chinese staalproductie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder